12 Kasım, 2008

TAKI ALERJİSİ


Özellikle de kadınların sıkça şikayet ettiği takı alerjisi aslında temas alerjisinin bir çeşidi. Her yaştan insanda sıkça rastlanıyor ancak, takı gibi metal ve kimyasal maddeleri daha fazla kullanmaları sebebiyle bayanlarda daha sık görülüyor. Kozmotoloji Derneği üyesi dermatolog Dr. Pınar Gülcan, her yaşta ortaya çıkan temas alerijisinin deriye temas eden yabancı bir maddeye derinin olan tepkisi olduğunu söyledi.

İMİTASYON KULLANILMAMALI
Temas alerjisine, takı alerjisi denmesinin nedeni içeriğinde bu alerjiye neden olan metallerin başında gelen nikel olması ve imitasyon takıların tamamına yakınında nikel kullanılmasıdır, "Bu takı kolye, yüzük, küpe, metal tokalı kemer de olabilir. Nikele karşı hassas olan bünyelerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Temas dermatitinin en sık rastlanan türü de budur. Onun için halk arasında takı alerjisi denir. Biz bu tür hastalara daha çok altın ve gümüş takı öneriyoruz. Çünkü altın ve gümüşe alerji çok az görülür." Nikel alerjisinin yanısıra kadınların bir diğer derdinin de deterjana, çamaşır suyuna, sabuna, kozmetik ürünlere, ojeye, parfüme, gözlük çerçevesine karşı alerji olduğunu belirtti.

NEMLENDİRİCİ VE YEŞİLÇAY
Temas alerjisinin bebeklerde de bebek bezinden dolayı görülür. Temas alerjisinin özellikle kuru ve hassas cilte sahip kişilerde daha da sık görüldüğünü söyledi. Bu tür vakalarda öncelikle alerjiye neden olan maddeden uzak kalınması gerekir. " Ancak bu her zaman mümkün olmadığı için tedavi edici ilaçlar yanında koruyucu kozmetik ürünler kullanılmalı. Temas alerjisi olan hastalara önerilerde bulunan "Herzaman özellikle banyodan sonra nemlendirici kullanılmalıdır. Ayrıca sigara dumanı ve stresten uzak yaşamaya gayret edip yeşilçay, siyah üzüm çekirdeği gibi bol antioksidan içeren gıdaları tüketilmelidirler.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?