11 Temmuz, 2008

IHLAMUR

Ana Vatanı Kuzey yarim küre, Asya ve Anadolu’dur. Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirirlir. Yurdumuzda, Gümüs ıhlamur İstanbul, Bursa, Bolu, Tekirdağ, Çanakkale, Zonguldak, Hatay, Küçük yapraklı ıhlamur; İstanbul civarında, Büyük yapraklı ıhlamur; Çanakkale, Trabzon, Antalya, Kafkas ıhlamuru: Çanakkale, Bolu, Zonguldak, Samsun, Giresun, Çoruh, Kars illerimizde yetiştirilir. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekler, en az üçü bir arada olmak üzere sarkık durumlar teşkil eder. Çiçek örtüsü kayık şeklinde, sarımsı-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden iyi büyür. Bin yıldan çok yaşayan bir ağaçtır. 15 - 40 m arası boyları olup, 200 yıldan sonra 40 m ye erişirler.Uzun saplı, kenarları düz veya ince dişli, uç kısımları sivri, altları tüylü, kalp şeklinde yaprakları vardır. Yaprak renkleri türlerine göre yeşil, mavimsi - yeşil, sarımsı yeşil olabilir. Çiçekleri beyazımsı sarı renkli olup hazirandan ağustosa kadar açarlar. Kokuları hoştur. Çiçek sapı ışık geçiren, dil biçiminde, sarı renkli bir yaprağın ortasından çıkar.Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındakı uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunulur. Bu uygulama tümüyle yanlıştır.

Ihlamur tüketiminin faydaları;
  • Kanı temizler,
  • Kan dolaşımını düzenler,
  • Kansızlığa iyi gelir,
  • Kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi gelir,
  • Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında faydalıdır,
  • İdrar arttırıcı özelliği vardır,
  • Böbrek ve mesaneyi temizler,
  • Böbrek taşlarının düşmesine yardım eder,
  • Sinirleri kuvvetlendirerek, her türlü sinir bozukluklarını giderir,
  • Yatıştırıcı ve uyutucudur,
  • Vücuda rahatlık verir,
  • Spazm gidericidir
  • Balgam söktürücüdür,
  • Göğsü yumuşatır, terletici, ateş düşürücü etkisi vardır,
  • Gribal enfeksiyonlarda etkilidir,
  • Astıma, bronşite iyi gelir,
  • Öksürüğü keser,
  • Mide ülseri için oldukça faydalıdır, balla karıştırılarak içilir,
  • Mide, bağırsak gazlarını giderir,
  • Kabızlığı giderir,
  • Baş ağrısı ve dönmelerini iyi gelir, migren tedavisinde kullanılır,
  • Sara hastalığına faydalıdır,
  • Burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan ağrıları dindirir,
  • Yanıklara iyi gelir,
  • Apse ve çıbanların tedavisinde, iltihapları kurutmada kullanılır,
  • Cilde güzellik verir, çilleri giderir,
  • Çiçeklerinden elde edilen su yüze sürülür,
  • Yüzdeki ergenlik çıbanlarını yok eder,
  • Saç dökülmesini önler,
  • Ateşin düsmesine yardim eder.

    Çay: Yarım çay kaşığı çiçek - yaprak karışımı 150 ml sıcak suda haşlanarak 10 dakika ağzı kapalı olarak demlenip, süzülür. Kuvvetli olarak yapmak için 1 çay kaşığı kullanılır. Günde 2 - 4 çay fincanı sıcak olarak içilir. Her zaman taze olarak demlenmeli ve çok bekletilmemelidir.

    Banyo: Büyüklerde 500 gr. Çocuklarda 250 gr. Çiçek - yaprak karışımı 3 litre sıcak suda ağzı kapalı olarak 10 dakika haşlanıp, süzülür ve banyo suyuna kariıtırılır.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Ihlamur ağacının kabuğu dekoksikasyon yapılarak yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır. Kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır. Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler toplanır dövülerek hamur haline getirilir. Bu hamur yaraların tedavisinde kullanılır.

    Terletici olarak;
    1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir. Kesinlikle kaynatılmaz!

    Bitki karışımı;
    Ihlamur, kuşburnu, papatya, nane ve hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. Demleme biçimi ıhlamurda olduğu gibidir. Kesinlikle kaynatılmamalıdır!

    Yogi çayı;
    Ufak bir tencereye bir parça kabuk tarçın, 4-5 kakule tanesi, 1 ufak kök zencefil, 2 karanfil ve 4-5 adet tane karabiber koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı siyah çay ekleyip biraz demlendirip süzün. Dilerseniz sütle karıştırıp için.

    Ihlamur çayı göz banyosu içinde kullanılır. Gözdeki kızarıklığı alır.

    Çocuklar banyo yaptırılırsa iyi gelir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

slm tşk ederiz bilgiler için

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?