02 Eylül, 2008

DEFNE YAPRAĞI (Laurus nobilis)

Anayurdu Akdeniz havzası olan ve günümüzde ılıman yerlerde yaygın olarak yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaç ya da ağaççıktır. Ülkemizin kıyı bölgelerinde doğal olarak yetişmekte, ayrıca süs bitkisi olarak park ve bahçeleri süslemektedir. 6-8 m'ye kadar boylanabilen defne, yuvarlak tepeli ve sık dallı olarak gelişir. 8-10 cm. uzunluktaki oval ve süslemecilikte iyi bilinen özel defne yaprağı biçimli, meşinimsi, sert, üst yüzü parlak, kenarları dalga görünüşlü ve almaşık dizili koyu yeşil yaprakları vardır, ilkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür. Bitkinin yuvarlak kesitli ve mor-kahverengi olan gövdesi, zamanla odunlaşır ve rengi griye döner. Defne, gövde çelikleriyle çoğaltılır.Bitkinin yaprakları eterik asidi içerir. Meyvesinden defne yağı elde edilir. Defne yaprakları genelde yaz sonunda toplanır, gölgelik ve havadar yerde kurutulur.

Defne yaprağı tüketiminin faydaları;

  • Sindirimi kolaylaştırıcıdır,
  • Midevi ve iştah açıcıdır,
  • İdrar söktürücüdür,
  • Terleticidir,
  • Bazı yemeklere koku ve çeşni katar,
  • Veteriner hekimlikte ilaç yapımında kullanılır,
  • Olgun meyveleri saç dökülmesini engelleyici sabunların yapılmasında kullanılır,
  • Bitkinin meyvelerinden yapılmış olan defne yağı, bedende romatizma yangılı yerlere sürülerek rahatlama sağlanır,
  • Bronşiti rahatlatır,
  • Uyutucu etkisi vardır,
  • Vücuttaki mikropları öldürür,
  • Mide bağırsak gazlarını söktürür,
  • Soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlığı yok eder,
  • Romatizmal hastalıklarda rahatlatıcıdır,
  • Ağızda çiğnenirse ağız kokularını ve yaraları giderir.

Yan Etkileri;
• Gebelik durumunda defne alınmamalıdır.
• Ülkemizin birçok yerinde yetişen Akdeniz defnesi (L. nobilis) dışındaki diğer defne türleri zehirlidir.

Defne Çayı; 5 bardak kaynar suya 2-3 yaprak atılır. 2-3 dakika kaynatılır. 10 dakika beklenir. Yemekten sonra veya yemek araları günde 2-3 fincan içilir. -Aynı şekilde hazırlanmış infüzyondan bir-iki bardağı, küvete doldurulmuş banyo suyuna katılarak banyo yapılırsa, bedeni uyarıp zindeleştirir.

BİRKAÇ ÖNERİ;
Ete, balığa defne; Defne, aromatik bir bitkidir. Etli yemeklere yada fırında balık yapıldığı zaman balığın üzerine defne yaprakları koyarsanız hem etin kokusunu alır hem yemeklere hoş koku verir hemde yemeklere lezzet katar. 3-4 tane sardalye balığı, bir dilim domates, iki dilim soğan, azıcık zeytinyağı, biraz karabiber ve tuz ile bir defne yaprağını alüminyum folyaya sararak fırında pişiririn.

Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.

Diş ağrısını dindirmek için 2-3 defne yaprağını sirke ile kaynatıp dişe gargara yapın.
100 gr defne yaprağı 1 litre suda kaynatılarak günde 1-2 fincan içilir.

Meyvesinin iki tanesi dövülür, yenirse sancının her çeşidini keser. Bağırsak ağrısını dindirir
Güneşte kurutulmuş meyve ve yaprakları toz haline getirilir. Her türlü zehirli hayvan ısırığı, arı sokmasında faydalıdır.

Defne sabunundan mikrop öldürücü özeliğinden dolayı cilt mantarlarında, saç dökülmesini yavaşlatmak için kullanılır.

4 avuç dolusu defne yaprağı 1 kuvvet kaynar suya atılarak ılınınca bu su içinde 1 saat oturup banyo olarak da uygulanabilir. Bu banyo soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen her türlü ağrılara ve bayanlarda adet zamanı sancıları ile basit vajinal akıntılarda faydalıdır. Bedeni uyarır zindeleştirir.

Bitkinin meyvelerinden yapılmış olan defne yağı, bedende anjin, (boğaza haricen sürülür) romatizma, sinüzit nedeniyle ağrıyan yerlere sürülerek rahatlama sağlanır.
10gr defne tohumları balla macun yapılır. Kaşık kaşık yenir. Baş ağrısına, romatizmaya nefes darlığına iyi gelir.

Hazmettirici ve uyku için 3 bardak suya 2 yaprak konur 3 dakika kaynatılır. Akşam yemeğinden sonra 1 fincan içilir.

4 bardak suya 5-10 gr meyve atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 10 dakika bekletilir. Günde 3 kere 1 er fincan içilir.

Anjin, ağız ve yaraları için 4 bardak suya 5 yaprak konur. 3-4 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Gargara yapılır, sinüzit ağrılarının bulunduğu yere kompres yapılır.

Defne yağı romatizma ağrılarda sürülür.

Defne sabunu saç dökülmesini yavaşlatır. Deri mantarlarına etkilidir.

Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.

Et balık yemeklerine güzel koku verir. 2-3 günlükse de bayatlığını alır.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Roma İmparatorları ve ordu kumandanları, yaptıkları savaştan galip olarak döndüklerinde Roma'da yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı.
----------------------------------------------------------------------------------
Cumhuriyet bayramlarında da, Anadolu'nun pek çok yerinde yapılan zafer takları, defne ve mersin dalları ile süslenir.
----------------------------------------------------------------------------------
Antalya'da 5 yıldızlı pek çok otel, gelen turistlere defne yaprakları ile hazırlanmış banyolar yaptırarak etek dolusu para kazanır.
----------------------------------------------------------------------------------
İzmir ve Mersin limanlarından, ABD ve AB ülkelerine her yıl 10 bin ton dolayında kurutulmuş defne yaprağı ihraç edilir. Yurt dışına defne yaprağı yetiştirmekte zorlanan ihracatçılar Orman bakanlığından defne ormanları kurmasını istiyorlar.
---------------------------------------------------------------------------------
Garlı sabun Hatay, Kilis, Nizip yörelerinde defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden defne yağı çıkarırlar. Bu yağla yapılan sabuna 'garlı sabun' denir. Pirina yağı (zeytinyağ) ve defne yağı ile yapılan garlı sabun, cilt ve saç sağlığı için çok yararlıdır.
---------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?