26 Mayıs, 2008


BROKOLİ

Brokoli, karnıbaharı andıran yapısıyla sofralarımızın en değerli besin kaynaklarından biridir. İçerisinde, A, C, E, B1 ve beta karoten (provitamin A) gibi bir çok vitaminleri içeren bir bitkidir. Ayrıca yapısında yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddelerini, vücutta, alyuvarların ve K vitamininin oluşumunda çok önemli bir yere sahip olan folat'ı bol miktarda içerdiği bilinir.
Yurdumuza son dönemlerde giren bu sebzenin kökeni Roma İmparatorluğunun Akdeniz sahilerine kadar uzanır. Amerika ve Avrupa’da bol miktarda tüketilen bu bitkinin bir çok hastalıkta da şifa kaynağı olduğu bilinir.

Brokoli tüketiminin yararları;


  • İçerisinde bulunan folat kanın pıhtılaşmasını sağlıyor ve kemik hastalıklarında etkili oluyor,
  • Kanser savaşçısı olan beta karoten prostat, akciğer, yemek borusu, meme, rahim, mide, bağırsak, gırtlak kanserleri tehlikesini azaltıyor (Meme kanserinde hormonal dengesizliğin etkisinin önemi, klinik deneylerle kanıtlanmıştır.) ,
  • Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırıyor, bağırsaklarda oluşan ağır metal ve safra asidi fazlasını absorbe ederek dışarı atılımını sağlıyor, kabızlığı ve idrar yolları enfeksiyonunu engelliyor,
  • Çimlenmiş tohumlarının içerdiği enzimler; iyi huylu prostat büyümesi, prostat ve idrar enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayarak, hastalık etkeni mikropların temizlenmesinde faydalı oluyor,
  • Mor rengi veren pigmentlerin antioksidan özelliği ile kalp damar hastalıklarını azaltmaya yardımcı oluyor,
  • Alzheimer hastalıklarında etkili oluyor,
  • Katarakt oluşumunu engelleyen kimyasal madde içeriyor,
  • Hormonları dengeliyor,
  • Mide ülserini engelliyor,
  • Menopoz dönemini olumlu yönde etkiliyor,
  • Kolestrolü dengede tutmaya ve diyabete yardımcı oluyor,
  • Kan basıncının ayarlanmasında yardımcı oluyor,
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor,
  • Ülser hastalığına neden olan helikobakter pilori bakterisine karşı savunma sağlıyor,
  • Kemik erimesine faydalı oluyor,
  • Zararlı maddelerin hücre zarlarındaki tahribatlarını etkisiz duruma getiriyor.

Brokoli Tedavisi Esnasında ve Sonrasında Beklenen Sonuçlar:

  • Yaşam kalitesinin normallestirilmesi,
  • Kısırlığın giderilmesi,
  • Urogenital sistemden (Böbrek, prostat, mesane vs.) patojen mikropların temizlenmesi,
  • PSA 'nın düşürülmesine katkı (Prostate Specific Antigen) Genito-Urinary sistemdeki spazm ve kramplar için fayda,
  • Sertleşme problemlerinin düzelmesi (Erectile dysfunctions),
  • İdrar yapma zorluklarında düzelme,
  • Meni miktarının artması.


Toplanması ve temizlenmesi zahmetli olan ve tadını beğenmeyenler ısırgan otu yerine brokoli tüketilebilir. Ayrıca suyu çıkarılarak havuç ve elma suyu ile karışımı da içilebilir.



BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler: 4 kişilik

1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 adetorta boy kurusoğan,
1 adet orta boy patates,
1 adet havuç,
1 adet sivribiber,
1 su bardağı tavuk suyu,
1 avuç dereotu,
1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar,
1 adet kızarmış ekmek,
4 su bardağı kaynar su,
500 gr. Brokoli,
mısır konservesi,
Tuz, karabiber, (arzu edilirse) kırmızı biber


Hazırlanışı:

Yağı bir tencerede kızdırın. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Patetesin ve havucun kabuklarını soyup yıkayın ve küp küp doğrayın. Orta ateşte, soğanlarla birlikte kavurun. Temizlenmiş ve küçük parçalara ayırılmış brokolileri, tavuk suyunu ve kaynar suyu ekleyin. Bütün malzemeyi sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Hazır olunca dereotunu ekleyin. El blenderiyle sebzeleri püre haline getirin. Tuzunu, karabiberini, kırmızı biberini koyun. Mısırları ekleyerek, üzerine kaşarı rendeleyerek ve kızarmış ekmekleri küp küp doğrayıp içine katarak servis yapın.
Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Malzemeler

1 paket brokoli (Yaklaşık 500 gr.)
Yoğurt
Sarımsak
Mayonez
Tuz


Yapılışı

Brokolileri ayıklayıp yıkayın. Tencerede az suyla haşlayın. Hatta mümkünse düdüklü tencerede buharlda pişirirseniz, vitamini suya karışmamış olur. Brokolilerin saplarına çatal batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
Haşlanan brokolileri süzün. Servis tabağına alın. Sarımsak, yoğurt, mayonez ve tuzu dilediğiniz oranlarda karıştırarak brokolilerin üzerine dökün. Üzerine yağda kızdırılmış salça gezdirerek servis edin...
Önceden, annem haşlanan brokolileri çok az zeytinyağında, ince ince kıyılmış soğanla biraz kavurur, daha sonra sarımsaklı yoğurt dökerdi. Sonradan böyle yapmaya başladık. Öyle de nefis olurdu:)

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?