27 Mayıs, 2008

TERE OTU – DERE OTU (Lepedium Sativum)

Ana Vatanı Türkiye'nin akdeniz kıyıları olan tere otu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Ayrıca Avrupa, Asya ve Afrika’da tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Ilıman iklimlerin bitkisi olan tere, yarıgölge ve gölge yerleri sever. Tere, yaz mevsiminde yakıcı güneşten korunmalıdır. Kökü iğ gibi, dikine ince bir boru şeklinde, gövde silindirik ve koyu mavi - yeşildir. Çiçek saplarının ucuna kadar, boylamasına beyaz ve koyu yeşil ince çizgilerle kaplıdır. Yapraklar iplik görünümlü, çok parçalı ve çok incedir. Alttaki yaprakları saplıdır. Tohumlar elips biçimli ve kanatlıdır, renkleri sarımsı kahveyle kızıl kahve arasında değisir. 2,5 - 4 mm arasındadırlar. Kuruyunca boylamasına ikiye ayrılırlar. Olgunlaştıklarında kendiliğinden dökülmeye başlarlar. Devamlı nemli olan topraklar haricinde her türlü toprakta yetişir. Bir yıllık bir bitkidir. 60 cm ye kadar yükselebilir. Haziran ve temmuz aylarında küçük, toplu sarı çiçekler açar. Sonbahar aylarında toplanır. Çok sıkı olmayan demetler halinde bağlanıp yüksek bir yere baş aşağı asılıp kurutulur.Sonra demetler hafif vurularak tohumlarından ayrılır.

Yararlı kısımları; tohumları, tohumularının yağı, nadiren yeşil bitkidir. Çay, yağ ve tentür olarak kullanılır. Bahçeteresi, çayırteresi, kışteresi, suteresi, yabanteresi, yerteresi gibi çeşitleri vardır. İçeriğinde; protein, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum minerallerini, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini barındırır. Yaprakları yemek ve salatalara katılarak yenir. Ayrıca 100 gr taze tere otunda 32 kalori, 5,5 g karbonhidrat, 0 kolestrol, 0,7 g yağ, 1,1 g lif mevcuttur.

Tere otunun tüketilmesindeki faydalar;

  • Hazmı kolaylaştırır,
  • İştah açar,
  • Bronşları temizler, öksürük ve balgam söktürür,
  • Mide ve bağırsak gazlarını giderir,
  • Mide ekşimelerine iyi gelir,
  • Böbrekleri ve idrar yollarını temizleyerek bol miktarda idrar söktürür,
  • Karaciğer ve akciğer hastalıklarında faydalıdır,
  • Safra ifrazatını arttırır,
  • Grip ve soğuk algınlığının çabuk geçmesini sağlar
  • Afrodizyak özelliği vardır (Cinsel istekleri arttırır),
  • Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır,
  • Kansızlığı giderir,
  • Kanı temizler,
  • Kandaki şeker miktarını düşürür,
  • Sinirleri yatıştırır, bedeni rahatlatir, uyku verir,
  • Sigaranın zararlarını azaltır,
  • Suyu, saç dökülmesini ve kepeklenmeyi önler,
  • Uykusuzluğu azaltir,
  • Hıçkırık ve hava yutmayı önler,
  • Regli döneminin kolay olmasını sağlar,
  • Anne sütünü artırır,
  • Ağız kokusunu giderir,
  • Karın ağrilarina iyi gelir,
  • Kusma refleksimizi bastirir,
  • Yüksek tansiyon hastalarinda kan basıncını düşürür. (Kırılmış 2 çay kasığı tereotu tohumu sıcak olarak demlendiğinde)
  • Burun kanamalarına, iyi gelir,(rezene ile karıştırılarak nezleye karşı kullanmıştır.),
  • Kuvvet vericidir,
  • Vitamin noksanlıklarına karşı etkilidir,

Yan etkileri;

Hamileler kullanmamalıdır.
Uzun süre kullanıldığında görme gücüne zarar verdigi de bilinmektedir.

Çay: 1 çay kasigi tohum 250 ml kaynar suda haslanir, 20 dak. Beklenir, süzülür.
Yağ: tohumlar preslenerek elde edilir.
Toz: tohumlar ögütülerek elde edilir.

Inançtaki Yeri :Avrupada çıplak deriye değerek taşındığında büyüden koruyacağına, gelinin evlenme sırasında ayakkabısı içine koyarsa kocasına istediklerini yaptıracagına ınanılırdı. :) “benden söylemesi...”

BİRKAÇ ÖNERİ:
Bir çay kaşığı tere otunu, bir bardak soğuk suyla tüketirseniz, vitiligo'ya (normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur) iyi gelir.Sabahları aç karnına bir çay kaşığı tere tohumu ve bir tatlı kaşığı bal karışımını yer ve üzerine bir bardak sıcak su içerseniz hızla kilo verdiğinizi görürsünüz.

ALBÜMİNÜRİ
(idrarda albümin bulunması)

Halk arasında ak tutma denir. Bu hastalar süt içmeli, muhallebi ve patates haşlaması yemelidirler. Baharatlı yiyecekler, biber, turşu yenmemeli, kahve ve fazla miktarda su içilmemelidir.MalzemeTere otu, suHazırlanışı4 bardak suya bir avuç tere otu konup 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve her gün bir bardak içilir.

BALGAM
Sümüksü, cerahatli veya kanlı görünüşte bir maddedir. Bronşitin işareti olabilirMalzemeTere tohumuHazırlanışı1 tatlı kaşığı tere tohumu, havanda dövülür, az su ile içilir.

BURUN AHTAPOTU
Burunda et büyümesinden kaynaklanarak burundan soluk alınmasını zorlaştıran bir hasatlıktır.MalzemePamuk ve tere otuHazırlanışıBir avuç tere otu ezilerek pamukla beraber burun içindeki ete günde üç kere sürülür.

TERE OTLU EKMEK
Malzemeler :

1,5 su bardağı ılık süt,
1,5 çorba kaşığı toz şeker,
Kibrit Kutusu Büyüklüğünde Yaş Maya
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
Yarım Demet Dereotu
Alabildiğince Un

Üzerine: 1 Adet Yumurtanın Sarısı

Hazırlanışı :
Ilık süt ve şekeri bir kapta karıştırın. Mayayı ilave edin. Yaklaşık 10 dakika bekletin. Üzerine 1 adet yumurtayı ilave edin ve karıştırın. Sonra 1 su bardağı sıvı yağı, ince kıyılmış yarım demet dereotunu, alabildiği kadar un ve tuzu ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek, yaklaşık bir saat mayalanmasını bekleyin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparın. Elinizde yuvarlayıp, açın. Ağzını büzerek, kapatın. Ters çevirin ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine bir fırça yardımıyla yumurtanın sarısını sürün. Önceden ısıtılrnış 180 dereceli fırında pişirin.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?