29 Mayıs, 2008

MARUL

30-100 cm boylarında, tüysüz, sarı renkli çiçekler açan, beyaz bir süt tasıyan iki yillik otsu bir bitki. Kültür formlari ve değisik varyeteleri, çok eskiden beri yetiştirilmektedir. Bostan marulu olarak da bilinir.Türkiye’de Anadolu’nun her yerinde yetiştirilmektedir. Anadolu’da 10 kadar marul (Lactuca) türü yayilmis bulunmaktadir. Çok fazla miktarda kalsiyum içerir. Diger bir marul da yabânî marul (Lactuca serriola)dir. Aci marul, esek marulu, yag marulu gibi isimlerle de bilinir. Anadolu’da yaygindir. Bitkinin çiçekli dallari idrar arttirici, antispazmodik ve yatistirici etkilere sahiptir.

AKLINIZDA BULUNSUN: Marulları satın almadan önce yapraklarının diplerine bakarak alın böcekli olmamasına dikkat edin ayrıca marulları yıkama sırasında beklettiğiniz suya birkaç damla elma sirkesi eklerseniz mikropların yok olmasında daha faydalı olacaktır ve yeşilliklerin vitaminin gitmesi için elimizle parçalamak daha yararlıdır.

Marul tüketiminin faydaları;

  • Sinirleri yatıştırır,

  • Osteoporozu (kemik erimesi) önler,

  • Uykusuzluğu giderir,

  • Sinirsel kalp çarpıntılarını keser,

  • Kabızlığı önler,

  • Hazmı kolaylaştırır,

  • Basur memelerinde faydalıdır,

  • Kandaki şeker miktarını düşürür, kanı temizler,

  • Nekahat (hastalıktan kalkma) devresinin kolay atlatılmasında yardımcı olur,

  • Bol idrar söktürür, müshil olarak da hafif yararlıdır,

  • Romatizma tedavisinde faydalıdır,

  • Karaciğer ve dalaktaki şişkinlikleri indirir,

  • Göğsü yumuşatır,

  • Böbrek iltihaplarında iyidir,

  • Marul suyu, ergenlik sivilcelerini giderir, yüze tazelik ve güzellik verir,-

  • Lapası, kan çıbanı, apse ve yanıklarda kullanılır,

  • Asabi öksürükleri keser,

  • Anne sütünü artırır,

  • Baş ağrısına karşı etkilidir,

  • Kurutulmuş sütü uyuşturucu ve uyutucu etkilere sâhiptir,

  • Marul tohumu da yatiştirici, hafif müshil etkiye sâhiptir.

    Yan etkileri;
    Erkeklerde aşırı cinsel istekliliği azaltır.

    TON BALIKLI SALATA
    Malzemeler:
    1 kutu ton balığı,
    6 yaprak marul,
    1 adet domates,
    1 adet sivribiber,
    1 adet salatalık,
    Tere otu,
    2 yemek kaşığı mısır konservesi,
    1 yemek kaşığı nar ekşisi,
    1 adet limon,
    Nane (taze ya da kuru),
    kırmızı pul biber,
    çörek otu

    Hazırlanışı:
    Yıkanmış ve temizlenmiş marulları, tere otlarını, elimizle parçalayalım. Yıkamış olan domatesleri kabukları ile (arzu ederseniz kabukları soyulmuş da olabilir fakat vitamin açısından kabuklu yemenizi tavsiye ederim) küp küp doğrayalım. Sivribiberi yuvarlak kesip, salatalıklarımızı da ortan ikiye bölüp dilimleyelim. Tüm malzemeyi karıştıralım. En üste yağını süzmeden tonbalıklarımızı ilave edelim. Suyunu sıktığımız limonun içine nar ekşisini, naneyi (şayet nane taze ise diğer malzemeler gibi elimizle parçalayarak salatamıza katalım), pul biberi katıp, karıştırıp salatamızın üzerine dökelim. Süslemek için mısırlarımızı ve çörek otumuzu da ilave edelim.

    DİPNOT: Ben resimde de görüldüğü üzere çörek otunu koymayı unutmuşum aklıma geldiğinde çoktan mideme inmişti ama salatanızın tadını değiştirmek ve güzel bir görünüm vermek için işe yarayan ve çok faydalı bir besindir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ton balıklı salataya bayılırım..özellikle içine nar koyma olayı dikkatimi çekti,ilginç olabilir (((: en kısa zamanda denemek ümidiyle..

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?