28 Mayıs, 2008

SARIMSAK – SARMISAK (Allium sativum L.)

Vatanının orta Asya stepleri olduğu sanılmaktadır. 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Yapraklarınin dipleri boru şeklinde olup gövdeye sarılıdır. Sayıları 4 - 5 i geçmez. Gövdenin üst kısmı yapraksızdır. Nadir olarak tohum oluşturur. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Bir veya iki yıllık yetiştirilir. 1 yıllık sarımsak dişleri ekilerek, 2 yıllıklarda ise yenin içindeki soğancıklardan faydalanılır. Baş dediğimiz yumru kısmı toprak altındadır Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2 çeşit yetiştirilmektedir. Beyaz veya pembemsi renkli, az adette soğancıkdan (diş) meydana gelir. Dişlerin hepsi bir arada bir kabuk tarafından sarılmışlardır. Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır. Sakkaroz, glikoz gibi karbonhidratlar, A, B, C ve E gibi vitaminler içerir. Çinko madeni çoktur.
Kendine has keskin, isleyici, kötü denebilecek bir kokuya sahiptir. Kesilmedikçe veya yenmedikce pek kokmaz. Koku vücuttan kükürtlü bilesikler olarak solunum, ter, idrar ve diski ile atilir. Kötü kokuyu azaltmak için maydanoz çignenmesi en taninmis yöntemdir.Tarihçi Herodot’a göre eski Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi. Çünkü Mısırlılar piramitlerin yapımında çalıştırdıkları işçilere her öğün sarımsak, soğan ve turp yediriyorlardı. II. Dünya savaşı sırasında, yaralandıkları zaman yaralarının mikrop kapmasını önlemek için, ezerek yaranın üzerine konmak üzere Rus askerlerine sarımsak verilmiştir.Bir çalismada kolestrolleri 200 ün üstündeki deneklerde günde 3 kere 300 mg toz sarimsak tableti alindiginda 12 hafta sonunda toplam kolestrolde % 6, kötü kolestrol denen LDL de yemeyenlere oranla % 3 düsüs tesbit edilmistir.

Sarımsak yemenin faydaları;

  • Solucan düşürücü özelliğe sahiptir,(özellikle askarit ve oksiyürlere karşı),

  • İdrar artırıcı, safra salgılarını artırıcı özelliği vardır,

  • Salgın hastalıklar (kolera, veba gibi) ile mücadelede kullanılmıştır,

  • İştah açıcıdır,

  • Tansiyon (kan basıncı) ve kolesterol düşürücüdür,

  • Kanı sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir,

  • İçerdiği uçucu yağ nedeniyle akciğer rahatsızlıkları, kronik bronşit, ve astımı önleyici etkisi vardır,

  • Öksürük, nezle, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir,

  • Sindirim problemlerini hafifletir,

  • Romatizma, kas ve organ ağrılarını giderir,

  • Mide ve bağırsakları güçlendirici,

  • Mikropları ve virüsleri yok edici etkisi oldukça önemlidir,

  • Bacak, göz arkası ve beyin damarları olmak üzere, tüm damarları genişleterek, daha iyi beslenmelerini sağlar,

  • Hızlı yaşlanmayı önler,

  • Alzheimer tipi hastaliga iyi geldigi bulunmuştur,

  • Beynin bozulmasını yavaşlattığı tesbit edilmiştir,

  • Mide kanseri riskini önlemeye yardımcı olmaktadır,

  • Ajoene içerigi nedeniyle kan pihtilaşmasini önlemeye yardim eder.

  • Kalp krizi ve felce karsi korur,

  • Kanserli tümörlerin büyümesini bastirabilir.

  • Özellikle yeni oluşmuş damar tıkanıklıklarını tedavi eder,

  • Kan şekerini düşürür,

  • Haricen lapa halinde, yaraları iyileştirmekte kullanılır,

  • Ağrılara iyi gelir,

  • Diş ağrılarını geçirir,

  • Sıtma için kullanılır.

  • Ağızdaki sorunları giderir.

  • Böcek ve arı sokmalarında iyileştirici olur. (Ancak, önce arının iğnesi soktuğu yerden çıkarılmalıdır.),

  • Prostat büyümesini engeller,

  • Anti – aging (hücre fonksiyonlarına zarar veren etkenlere karşı alınan önlem) etkileri vardır,

  • Gama - ışınlarından korur,

  • Meme, barsak, yemek borusu, akciğer, karaciğer, lenf, kan kanserlerini önler,

  • Mantar tedavisinde etkili olur,

  • Gözde çıkan arpacığı iyileştirir,

  • Vücutta toplanmış kadmiyumun, kurşunun, civanın temizlenmesini kolaylaştırır.

    Yan Etkileri :

    Sindirim sisteminde yüksek dozda ham sarımsak kullanımı:

  • Sindirim kanalındaki faydalı bakterileri yok eder,

  • Aşırı geğirmelere sebep olabilir,

  • İshale sebep olabilir,

  • Mide gazlarına sebep olabilir,

  • İnce barsak ve mide bozukluklarına sebep olabilir,

    Ham sarımsak:

  • ince barsak ve midede yanma ve iltihaplanmalara sebep olabilir,

  • Gastrik ülserlere sebep olabilir,

  • aşırı kullanımı ölüme sebep olabilecek kadar kanamaya sebep olabilir,

    Büyük miktarlarda ham sarımsak kullanımi:

  • Karaciğer zehirlenmesine ve şişmesine sebep olabilir,

  • Mide bulantısına sebep olabilir.

    Mineraller :

  • Büyük miktarlarda ham sarımsak kullanımı vücudun kalsiyumunu tüketir

    Solunum sistemi yüksek dozda ham sarımsak :

  • Gırtlak mukoz membranında yanma ve iltihaplanmalara sebep olabilir.

  • Astıma sebep olabilir.

    Seksüel sistem :

  • Yüksek dozda ham sarımsak tüketımi erkekte sperm üretimini geçici olarak engelleyebilir ve yine geçici olarak kısırlığa sebep olabilir.

    Deri :

  • Topik kullanımlar dermatitlere ve deride tahrişlere sebep olabilir.

    Kalp - damar sistemi :

  • Kan inceltici oldugundan dolayı coumadin gibi kan pıhtılasmasını önleyen, kanı incelten ilaçlarla birlikte alınmamalı, böyle durumlarda doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

    Emziren anneler:

  • Süt yolu ile bebeğe geçtiğinden kolige sebep olabilir. Bu yüzden emzirme döneminde alınmamalıdır.

    Sarımsak şurubu:100 gr parçalanmış sarımsak, 200 gr su ve 200 gr şeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice karıştırılıp süzülür. Elde edilen şuruptan günde 2-3 yemek kaşığı içilir. Haricen yara iyi edici olarak, taze sarımsak lapa halinde yara üzerine konur. Aynı amaç için sarımsak usaresi de kullanılabilir.

    Usare: Bir miktar sarımsak havanda ezilir, sıkılarak alınan usarenin 1 gr miktarı 10 gr su ile sulandırılır ve bu karışımın içine, usarenin bozulmasını önlemek için, 10 damla kadar etil alkol konur. Bu usare haricen bilhassa saç hastalıklarının (saçkıran vs.) tedavisinde saçlı deri kısmına sürülür.

    Sarımsak Sütü:
    2-3 diş sarımsak ezilir veya ince kıyılır, 1 su bardağı soğuk süte eklenir ve hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. İhtiyaç duyulduğunda 1 bardak taze demlenmiş sarımsak sütü soğutulmadan içilir.

    Sarımsak Tentürü : Yeni sökülmüş sarımsak soğanının (diş) ayıklanarak ince kıyılan dişlerin etil alkole veya elma sirkesine yatırılmasıyla elde edilir.

    BİRKAÇ ÖNERİ:
    Tansiyon düşürücü olarak:
    10 gr sarımsak başı ezilir, üzerine 10 gr etil alkol konur, karışım 1 gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen özsudan günde 3 defa 15-30 damla alınır.

    Kurt veya solucan düşürme yöntemleri: Kabuğu soyulmuş olan bir sarımsak dişi, bir ekmek kabuğu parçasına kuvvetle sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenilir.

    SARIMSAK KEBABI

  • Malzemeler;
    500 gr. taze baş sarımsak
    500 gr. az yağlı kıyma
    Bir kavhe fincanı Nar Pekmezi
    Tuz,
    Karabiber,

    Hazırlanışı;
    Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğurulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılırSarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür. Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir.Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya su gezdirilir.Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır.
    Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sarmısağı hani bildiğimiz o hazır domates çorbasının içine katın bide tavuk bulyon atın bakın nekadar lezzetli olcak :)

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?