25 Mayıs, 2008

ISIRGANOTU


Sahip olduğumuz şifalı bitkilerin en etkililerinden biri Isırgan otudur. Büyük ısırgan otu (Urtica diocia L.), çok yıllık ve otsu bir bitkidir, boyu bazen 1 m'yi geçer, yapraklar koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür.
Küçük ısırgan otu (Urtica Urens L.), bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Boyu 60 cm kadar olabilir. Yapraklar açık yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Duvar kenarları ve harabeliklerde bol olarak görünür.
Her iki türün de yaprakları 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir.Taze iken deri ile temas edince deride kızartı ve yanma yapar. Dızlağan ve dikenli ısırgan isimleriyle de bilinir. Ülkemizde her iki tür de yetişir.
Isırgan otu tüketmenin faydaları;
  • Taze ısırgan otu, yaprak ve kökünün kaynama suyuyla başın yıkaması saç dökülmelerini, kepeği önler ve saça parlaklık, yumuşaklık verir,
  • Isırgan otu kan yaptırıcı ve kan temizleyici özelliğe sahiptir,
  • Isırgan otunun yemeği annelerde süt verimini arttırmada faydalıdır,
  • Isırgan otu kökü ayak banyoları ile baldırlardaki ampütasyonlar (bacak kesilmeleri) giderilebilir, krampların geçmesinde de bu banya yardımcı olabilir,
  • Isırgan otu bedendeki fazla sıvıyı emerek büyük yararlar sağlar.
Değerli etken maddeleri (Potasyum tuzları, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için, çay hazırlanırken, yapraklar kaynatılmaz, yalnızca haşlanır.

Isırgan otu çayı içilmesi ;
  • egzemada,
  • baş ağrılarında,
  • böbrek ve mesane taşı oluşumunda,
  • kandaki şeker düzenlenmesinde,
  • idrar yolu tedavilerinde,
  • iltihaplanmalarda,
  • karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında,
  • dalak hastalıklarında,
  • solunum sistemi balgamlanmasında,
  • mide kramplarında ve ülserlerinde,
  • bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında,
  • mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde,
  • soğuk algınlığında,
  • romatizma ve gut hastalıklarında,
  • herhangi bir alerji rahatsızlığı çekenlerde önerilir.

    Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce ve gün boyunca 1-2 bardak içilmesi uygundur. Arzu edilirse çayının içine papatya, nane, kekik ekleyerek kokusunu ve tadını değiştirebilirsiniz.
    Isırganotunun verdiği kaşıntıyı vücudunuzda değen yerinize pudra sürerek geçirebilirsiniz.

    Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlayarak 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir.

    Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

    Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.

    Isırgan otu Tentürü : İlkbaharda ve ya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır, ince ince kıyılır ve bir şişenin tamamına doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir, tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir yerde yıllarca saklanabilir.

    Referanslar:
    1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık", Maria Treben ,
    2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.
    3-"Bir Yudum Sağlık", N.Eröztürk, Anahtar yayınları, İstanbul,2000
    4-"Maria Treben's Heilerfolge","Maria Terben'in Tedavi Başarıları", M.Treben,Çev.:N.Eröztürk

    ISIRGAN BORANİ
    Malzemeler: 5 kişilik
    1 kg ısırgan
    4 su bardağı sıcak su
    1 adet büyük boy soğan
    yarım çay bardağı zeytinyağı
    1 baş sarımsak
    2 su bardağı yoğurt
    tuz, karabiber

    Üzerine: 1 tatlı kaşığı tereyağı pulbiber
    Hazırlanışı: Isırganın saplarını ve yapraklarını ayıklayın. Yaprak ve tomurcukları bir tencereye alın. Üzerine sıcak suyu dökün ve yeşil suyu çıkana kadar bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve kendi suyuyla kısık ateşte pişmeye bırakın. Isırgan suyunu çekip, pişince ocaktan alın. İri küp şeklinde doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Üzerine ısırganı ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurup, ocaktan alın. Tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. Dövülmüş sarımsağı yoğurtla çırpın. Isırganın üzerine dökün ve karıştırın. Servis tabağına aldığınız yemeğin üzerine tereyağında yaktığınız pulbiberi gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

    Kaynak: Sofra Dergisi - Kurtuluş Çehreli'nin tarifi










Facebook'ta Paylaş

2 yorum:

Adsız dedi ki...

buna benzer siteler çok olsa da nisa ablamın yaptığı site bambaşka olmuş çok faydalı bilgiler war sağlıklı beslenesim geldi.yayında ve yappımda emeği geçen herkezin eline yüreğine sağlık

Adsız dedi ki...

MALZEMELER:

Isırgan otu
1 baş kuru soğan
Bolca sarımsak
1 su bardağı mısır unu
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI:Isırgan otlarının yapraklarını iyice yıkadıktan sonra bir baş soğanla beraber düdüklü tencerede haşlayın. Daha sonra hepsini blendırdan geçirin. Mısır ununu biraz sulandırın ve yavaş yavaş çorbaya ilave edin. İstediğiniz koyuluğu ayarlayın. Baharatlarını ekleyip,tuzunu katın. En son bolca sarımsağı ekleyip ocağı kapatın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!

( ısırganları yıkarken bir eldiven giymenizde fada var benden söylemesi )

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?