04 Haziran, 2008

NAR

İlk olarak İran’da ortaya çıkmıştır. Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Nar, kurak iklimlerde de yetişebildiğinden, Güneydoğu Asya’da, Malezya'da, tropikal Afrika’da da yetiştirilir. İpekyolu ve deniz tüccarları aracılığıyla Güney’e Çin ve Güneydoğu Asya’ya ulaşan nar, bu bölgelerde de yetiştirilmektedir. Türkiye'de Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde nar yetişmektedir. Antalya (Side) Nar demektir. Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur.Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir. Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitler, pelletierin, polifenol taşır. İçeriğinde B ve C vitaminleri ayrıca potasyum içerir. 100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’snı karşılar. Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: “Her narda bir damla cennet suyu vardir.” ve; “Narı içindeki zarı ile beraber yiyiniz, çünkü mîdeyi temizler.” buyrulmaktadir

Nar tüketmenin faydları;

  • Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir.

  • Nar, çarpıntıya iyi gelir,

  • Mideyi kuvvetlendirir,

  • Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir,

  • Diş taşı temizlemede kulanılır,

  • Kalp krizi riskini düşürür,

  • Son zamanlarda, nar suyunun prostat, cilt, göğüs kanserleriyle mücadele etmede kullanılır,

  • İshal kesici özelliği vardır,anti-tümör etkileri de biliniyor,

  • Burun poliplerine faydalı,

  • Kalp hastalıklarını önler,

  • Cinsel problemlerde önerilir,

  • Alerjileri önler ve yaraları iyileştiriyor.

    Nar aşırı tüketildiğinde bile herhangi bir olumsuz etki yapmadığı görülmüştür.

    Endüstrideki kullanımı:
    Yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Ayrıca meyve ve gövde kabukları mordanlarla birlikte yün ipliklerin esmer-sarı, sarı veya siyaha boyanmasında kullanılır.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Narı tohum ve liflerinden ayırmak:
    Narı çiğ olarak tüketmek için, önce bir bıçakla ikiye ayırmak gerekir, sonra narın tohumları kabuğundan ayrılmalıdır. Tohumlar arasındaki beyaz liflerin de tohumlardan ayrılması gereklidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, tohumları su dolu bir kaba koymaktır. Taneler dibe çöker, beyaz lifler su üstünde kalır.

    Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için:
    2 kg nar sıkılır. 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur.

    Nar sosunun kullanımı:
    Ana malzemesi nar şurubu ve öğütülmüş ceviz olan koyu bir sos, çeşitli kümes hayvanları pişirildiğinde üzerlerine dökülerek kullanılır. Türkiye’de nar şurubu, “nar ekşisi” adı altında salatalarda ve etlerin marine edilmesinde kullanılır.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Nar özü şeker kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir. Bu nedenle dietlerde nar özü kullanılabilir.
    --------------------------------------------------------------------

    Nar, zaman zaman sosyete barlarında ‘nar savaşlarına’ bile yol açabiliyor. Bu nar savaşlarına en güzel örnek, birkaç yıl önce yaşanmıştı. Ünlü kulüplerde votka-nar suyuna rastlamak mümkün değildi, çünkü Barline ve Bodrum’daki Havana’nın sahibi Emre Ergani, neredeyse yurttaki tüm narları stoklamıştı! Tam 4 ton nar stoklayan Ergani, bunları ise dört kamyonla Bodrum’a naklettirmişti. Ergani ve müşteriler durumdan oldukça memnunlardı, ancak bunu kulüpte çalışan elemanlar için söylemek herhalde mümkün olmaz. Çünkü elemanlar, nar suyu elde etmek için tam üç hafta boyunca nar sıkmış ve yaklaşık 500 kilo nar suyu elde etmişlerdi. Bütün bu sular ise toplam 15 derin dondurucuda muhafaza edilmişti.


Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?