02 Kasım, 2008

SERTLEŞME SORUNU


SERTLEŞME SORUNU NEDİR?
Sertleşme sorunu basit olarak doktorların cinsel performans için yeterli olan sertleşme seviyesini sağlayamama ve/veya bu sertliği koruyamama durumu için kullandıkları klinik bir terimdir. Üç ayı aşkın bir süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumuna sertleşme sorunu adı verilir. Yani hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olan insanın hemen doktora koşması gerekmemektedir. Ancak bu durum altı ay devam ederse doktora başvurmalıdır.

Bazı erkekler sertleşme fonksiyonunun yaşlandıkça doğal olarak azaldığına inanmaktadırlar. Ancak yaş kendi başına sertleşme sorunlarına neden olmaz. Neden yaşın yanısıra diğer sağlık koşulları, ilaçlar ve yaşam biçimi gibi normal kan akışını değiştiren konulardır. Bu sağlık durumlarından bazıları erkekler yaşlandıkça daha sık olarak ortaya çıkmaya
başlar.

Aşağıdaki durumları yaşayan her erkek sertleşme fonksiyonunda bir değişim meydana geldiğini anlayabilir:

  • Sertlik halinin devam ettirilmesinde zorluk,
  • Cinsel birleşme için gerekli şekilde sertleşme sağlayamama,
  • Cinsel birleşme için yeterli olan ancak eskiye göre daha zayıf olan sertleşme,
  • Sertleşebileceğinize ve sertliğinizi koruyabileceğinize olan güveninizin azalması.

SERTLEŞME SORUNUNA NEDEN OLAN ETMENLER
Sertleşme Sorunu olan vakaların çoğunluğunun (%75) psikolojik değil fiziksel kökenli olduğu artık bilinmektedir. Psikolojik kaynaklı ereksiyon bozukluğu, başarı kaygısı ve iç çatışmaların olumsuz görünümlerine bağlı iken fiziksel nedenler arasında anatomik, sinirsel kaynaklı, endokrinolojik, ilaç bağlantılı ve damar sistemi kaynaklı komplikasyonlar yer almaktadır. Damar sorunları, ereksiyon bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir.

Sertleşme Sorunu, yaşın ilerlemesinin yanı sıra koroner arter hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı durumunda, arterlerde ve penise kan taşıyan daha küçük kan damarlarında meydana gelen değişmeler ve ereksiyon işlevinde yer alan sinirlerin hasar görmesi erkeklerin %50 ila 70'ini ereksiyon bozukluğuna yatkın hale getirmektedir.

Şeker Hastalığı, Diyabet sertleşme sorunu için yaygın bir risk faktörü olarak değerlendirilir ve diyabet hastası olan bir çok erkekte sertleşme bozukluğu görülmektedir. Diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu normal erkeklere göre daha erken dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ek olarak, diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme olasılığı normal erkeklere göre üç kat daha fazladır. Diyabetli hastalara tanı konulmasından 10 yıl sonrasında yarısında sertleşme sorunu görülmektedir.

Yüksek Kan Basıncı, Yüksek kan basıncı kan damarlarınızın sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir. Bu da kanın penise akışını kısıtlar ve sertleşme sorununa neden olur. Ek olarak, yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar sertleşme sorununa neden olabilmektedir.

Kalp Hastalığı ve Yüksek Kolesterol, Yüksek kan basıncı gibi, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol de kanın penisinize akışını etkileyerek sertleşme sorununa neden olabilir. Sertleşme sorunu bulunan erkeklerde eşlik eden hastalık bulunma prevalansı daha yüksektir.

Depresyon, Stres, endişe ve başarısızlık korkusunun yanında depresyon sertleşme sorununa neden olabilir. Fiziksel bir nedenden dolayı sertleşme sorunu yaşayan erkekler kendilerini aynı zamanda depresyonda, stresli ve endişeli hissedebilirler.

Prostat Ameliyatı, Prostat ameliyatı- özellikle prostat kanseri ameliyatı- prostatın yanında bulunan sinirlere ve damarlara zarar vererek, sertleşme sorununa neden olabilir.

Böbrek hastalığı
Kronik alkolizm
Multipl skleroz


İlaçlar, Diğer sağlık sorunlarınız için aldığınız bazı ilaçlar yan etki olarak sertleşme sorununa neden olabilir. Bunlar yüksek kan basıncı, kalp hastalığı, alerjiler, depresyon, endişe ve ülser gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçları içermektedir.

Alışkanlıklar ve Yaşam Biçimi, Sertleşme fonksiyonunun azalmasına neden olabilecek ya da sertleşme sorununa katkıda bulunabilecek çok sayıda alışkanlık bulunmaktadır.

Sigara İçme, Sigara içmek damarlara zarar verir. Sigara içmeniz halinde, bu sertleşmenizi ve sertliğinizi korumanızı zorlaştıracak kan akışı sorunlarına neden olabilir. Sigara içiminin sertleşme sorunu riskini yaklaşık iki kat artırdığı düşünülmektedir.

Aşırı Alkol Alımı, Aşırı derecede alkol almak sertleşme sorununa neden olabilir.
Uyuşturucu ya da Doping İlaçları KullanımıEsrar ya da kokain gibi uyuşturucuların sertleşme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu durum anabolik steroidler için de geçerlidir.

Beslenme Alışkanlıkları ve Kolesterol, Yüksek derecede yağlı gıdalar içeren bir beslenme, damarların tıkanmasına ve sertleşme sorunlarının en temel nedenlerinden biri olan kan akımı azalmasına neden olur. Yüksek kolesterol seviyeleri de sertleşme fonksiyonunda azalma olması riskini arttırmaktadır.;

Ancak, tüm kolesterol tipleri kötü değildir. İyi kolesterolü yükselterek (yüksek yoğunlukta lipo-protein yada HDL) ve kötü kolesterolü azaltarak (düşük yoğunluklu lipo- protein, yada LDL) sertleşme fonksiyonunuzda bir azalma meydana gelmesi riskini düşürebilirsiniz.


HDL'yi yükseltmek ve LDL'yi azaltmak için bazı püf noktaları:

  • Yüksek lif içeren gıdalar tüketiniz.
  • Eğer yemeklerinizi yağda pişiriyor iseniz, zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı yüksek sıvı bitkisel yağlar kullanmayı tercih ediniz.
  • Düzenli olarak egzersiz yapınız.
  • İçiyorsanız, sigarayı bırakınız.

SERTLEŞME SORUNU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Evet, ama Ereksiyon bozukluğu çeken erkeklerin birçoğu tedavi yollarını araştırmaz, doktorlar da tıbbi muayeneleri sırasında rutin olarak cinsel işlev konusunda soru sormaz. Bu tür tartışmalar önemlidir, çünkü aslında milyonlarca erkek bu sorunu çekmektedir ve ereksiyon bozukluğu altta yatan bir hastalığın, örneğin şeker hastalığının, kalp-damar hastalığının, prostat kanserinin, alkol veya uyuşturucu alışkanlığının ilk tanınabilir semptomu olabilir.

SERTLEŞME SORUNU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Ereksiyon bozukluğu bir kere tespit edildikten sonra (libido eksikliği, erken boşalma vb.nin tersine), çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabilir. Doğru tedavi yapabilmek için önce doğru tanı koymak gerekir. Bunun için doktorunuz sizden isteyeceği tetkiklerin başlıcaları şunlardır:

  • Hastalığın Hikayesi: Doktorunuz öncelikle sizinle ve eşinizle - birlikte veya ayrı ayrı - görüşecek ve yakınmalarınızın ayrıntılarını soracaktır.
  • Muayene ile olası bozukluklar teşhis edilmeye çalışılacaktır. (örn: penisin eğriliği, testislerin durumu vs.)
  • Kan şekeri, hormonlar, kolesterol, trigliserit, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi gerekli görülen testler istenecektir.
  • Psikogram ve psikolojik değerlendirme yapılacaktır.
  • Kan Damarlarının Değerlendirilmesi
    - Intrakavernöz farmakotest (iğne testi)
    - Doppler US
    - Kavernosometri/grafi
    - Anjiografi
    - Uyku Testi (NPT): Bilgisayarlı kaydedici ile gece boyu peniste meydana gelebilecek ereksiyonların ve rigisditenin kaydedilip bilgisayar tarafından yorumlanması.

SERTLEŞME SORUNUNA KARŞI HANGİ TEDAVİLER MEVCUTTUR?
Sorunun sebebine ve derecesine bağlı olarak, mevcut tedaviler arasında intrakavernosal enjeksiyonlar gibi ilaç tedavileri, ağız yoluyla tedavi, sistemik ilaç tedavisi (testosteron), arter ameliyatı, toplardamar ameliyatı, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve psikoterapi sayılabilir.

Yeni Sertleşme Sorunu İlaçları Hakkında Bilgilenin, Ağızdan ilaç tedavisi sertleşme sağlayabilmeniz için, ağız yoluyla ilaç (haplar) alınmasıdır. İlaç alımı güvenilir ve kolay bir tedavi yöntemidir. Ağız yoluyla ilaç alımı, kanın penise akmasını kolaylaştırmak suretiyle etki eder. İlacın etki edebilmesi için erkeğin cinsel olarak uyarılmış olması gerekmektedir. Ağız yoluyla tedavinin bildirilen en yaygın yan etkileri baş ağrısı, yüzde kızarıklık, hazımsızlık ve burun tıkanıklığıdır.

İlaç tedavisi herkes için uygun değildir, bu yüzden bu seçeneğin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuza danışınız. Ağız yoluyla alınan ilaçları kullanıp kullanamayacağınızı tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi sahibi olan doktorunuzla konuşun. Nitrat içeren ilaç (göğüs ağrıları için nitrogliserin gibi) kullanıyor iseniz, oldukça seyrek aralıklarla da alsanız sertleşme sorununa karşı herhangi bir ilaç kullanmayınız. Başka herhangi bir ilaç almanın güvenliği konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.

Üretral Tabletler, Üretral tabletler sertleşme sağlamanıza yardımcı olabilmek için penisinizin içine yerleştirilir.

Üretral tabletler, penise kan akışına izin verilmesi ve birkaç dakika içerisinde sertleşme sağlanması şeklinde çalışır. Birçok erkek için bu tedavi güvenli ve etkin olarak değerlendirilmiştir.

Enjeksiyon Tedavisi, Enjeksiyon tedavisinde, sertleşme sağlamanıza yardımcı olacak ilaç ile dolu olan iğneler kullanılır. Bu ilaç kanın penise akmasına yardımcı olarak kasları gevşetir ve yaklaşık olarak 5 ile 10 dakika içerisinde sertleşme sağlar.

Enjeksiyon tedavisi 30- 60 dakika arası süren sertleşme sağlayarak oldukça etkili olabilir.

Cihazlar, Vakum cihazları penisinizin üzerine geçirdiğiniz bir tüp (vakum etkisi yaparak sertleşmeye yardımcı olmak için) ve penisinizin gövdesine taktığınız bir halkadan (sertleşmeyi koruyabilmek için) oluşur. Vakumlama kanı penise çeker ve halka da kanı "hapsederek" sertleşme sağlar.

Vakum cihazları genellikle güvenli ve etkili cihazlardır, ancak tek bir seferde 30 dakikadan daha uzun kullanılmaları tavsiye edilmez. Halka çıkarıldığı zaman sertleşme gider.

Cerrahi Yöntemler, Bu tedavi, peniste sertleşmeyi sağlayan dokuların yerine bir protez yerleştirilmesinden oluşur. İmplantların başlıca iki tipi vardır: Bir, iki veya üç bileşenli şişirilebilir (hidrolik) aygıtlar ve orta sertlikte yumuşak protezler. Bu iki tip aletin uygulanması da, geri dönüşsüz bir ameliyat gerektirdiğinden genellikle yalnızca diğer tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu hastalarda düşünülmektedir.

Psikoterapi, Bir psikiyatrist, psikolog ya da cinsel terapist ile sertleşme sağlayabilme ve sertliği koruyabilme becerisini etkileyen cinsel ya da diğer sorunlarınızı konuşabilirsiniz.
Bitkisel TedaviCinsel istek, cinsel zevk ve performansı artırabileceği iddia edilen çok sayıda bitkisel ürün üretilmiştir. Ancak bu ürünlerin güvenirliliği ya da etkinliği hakkında genel kabul görmüş bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Hormon Yerine Koyma Tedavisi, Azalan sertleşme kalitesi, çok düşük olan testosteron seviyelerinden kaynaklanabilir (kan testi ile testosteron seviyeniz ölçülebilir). Hormon tedavisi testosteron seviyenizi yükseltebilir. Tedavi cilt üzerinden, düzenli enjeksiyon ya da ağız yoluyla uygulanabilir.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?