31 Ekim, 2008

BEKARET SORUNU


Her genç kızın başına dert açabilecek yanlış inançlar...

Kızlık zarının simgesi, Roma Tanrıları'ndan yadigar... Yanlış inançlar ise her genç kızın başına dert açabilecek sorunlar.

Kızlık zarı bütün toplumlarda değişik derecelerde sosyolojik öneme sahiptir. Tıbbi literatürde Hymen (himen) olarak adlandırılır. Hymen, aynı zamanda Yunan ve Roma mitolojisinde Baccus (Dionysus) ve Venüs'ün (Afrodit) oğlu olan ve elinde bir meşale tutan evlilik ve düğün tanrısının adıdır. Gerdek gecesi, bu Tanrı'ya adandığından kızlık zarı da aynı isimle anılmaktadır.

Kızlık zarının henüz bozulmamış olması hatalı olarak kadının bekaretinin, yani bir erkekle birlikte olmadığının sembolü ve yine hatalı olarak ilk ilişkide kanama olmaması kadının daha önceden bir erkekle cinsel ilişkide bulunmuş olduğunun kanıtı olarak görülmektedir. Bu yanlış bilgilere bağlı olarak birçok masum genç kız tüm yaşamlarını etkileyecek olaylarla karşılaşabilmektedir. Kızlık zarı, vajina girişinin 1-1.5 santimetre iç kısmında yer alan ince bir yapıdır. Dış genital oluşumlardan birisi olarak kabul edilir. Anatomik ve fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen bir işlevi yoktur. Çocukluk çağında daha sert olan doku ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrar ve esneklik kazanır.

Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan bir delik bulunur. Ender durumlarda bu delik o kadar büyüktür ki, neredeyse zar hiç yok sanılabilir.

Bazı çok ender durumlarda ise zarda hiç delik yoktur (imperfore himen). Bu durumda adet kanaması genç kızlıkta görülen ilk kanamadan itibaren sürekli genital kanal içinde birikir ve heradet döneminde kız 'Adet olamamaktan, ancak aşırı ağrı duymaktan' yakınır. Kanama öyle ileri boyutlarda birikebilir ki tüm rahim ve tüm vajina kanla dolmuş ve genç kızda halen ilk adet kanaması gerçekleşmemiş olabilir. Bu ciddi bir durumdur ve kadının genital sisteminin zarar görmemesi için ameliyatla kızlık zarına delik açılarak içerideki kanın boşalması sağlanmalıdır.


Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?