22 Ekim, 2008

OLUMSUZ TARAFLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?


1. Mükemmelliyetçilik
İnsanın doğal sınırını tanımazlar. Hiçbir kusura tahammülleri yoktur. Yaptıklarını en mükemmel şekilde yapmak ve herkesten daha çok başarılı olmak için çırpınırlar. Hiçbir zaman tatmin olmazlar. Her şeyde kusur bulurlar. Sürekli başkalarıyla yarışırlar.Yaptıkları işin sürecinden zevk almayı bilmez, sadece sonuca bakarlar.

2. Sürekli Denetçilik
Her koşulda çevresindekilerin davranışını denetlemeye çalışırlar. Bunu yaptıkları ölçüde kendini güçlü ve emniyette hissederler. Bu nedenle “kudret” kazanma peşindedirler.

3. Şiddetli Öfke
Öfke kişiyi iki biçimde korur:
a) Başkalarının kendine yaklaşmasını önler.
b) Kendi utanç duygusunu başkalarına aktarır. Bu tür insanlar sürekli olumsuzdur.

4. Kibir ve Gurur
Kibir bir kişinin diğerini rencide edecek derecede kendini önemli görmesidir.
Kibir ve gurur maskesini takan kişi, bir süre sonra nasıl bir kimse olduğunu kendisi de fark etmez. Özellikle başarı kibiri tam anlamıyla bir hastalıktır. Başarı kibiri hastalığına yakalanan işletmeler uzun süre ayakta kalamaz.

5. Eleştirme ve Suçlama
Bir insanı belirli bir davranıştan dolayı eleştirme ve suçlamaya başlayan kişi kendi utanç duygusunu eleştirdiği kişiye yükler.

6. Yargılayıcılık
Mükemmelliyetçiliğin bir koludur. Yargılayan bir kişi kendini diğerlerinden üstün bir yere koyar. Bir kişiyi ahlaksızlıkla itham etmek çok ağır bir suçlamadır, bu kadar ağır bir suçlamayı psikolojik bakımdan sağlıklı insanlar yapamaz.

7. Hor/Aşağılık Görme
Aşağılık görülen kişiye hiç değer verilmez. Onun öz benliği tamamen reddedilir. Ses tonu, davranış biçimi, beden dili yada sözel yolla ifade edilir.

8. Koruması Altına Almak
Mevki, yaş yada kudret bakımından yüksek olan birinin, kendinden daha düşük düzeydeki birini, o kişinin iznini almadan koruması altına alması ve onun namına kararlar almaya başlaması, bu kişi üzerinde olumsuz etki yapar.

9. Sürekli Yardım Edenler
Bazı insanlar kendilerini o kadar değersiz görürler ki, başkalarına sürekli yardım etmekle ancak bir değer kazanmaya çalışırlar. Esasında yardım etmeye çalıştıkları kişi kendileridir.

10. Başkalarına Sürekli Hoş Görünenler
Kendi öz benliği ile temas etmek istemeyen kişiler herkese, her yerde her zaman “hoş görünmeye” ve “hoş davranmaya” çalışırlar.
a) Sürekli hoş davranan, sahte bir dostluk yaratarak, kimsenin kendini üzecek dürüstçe bir söz söylemesine fırsat vermezler. Bu ilişkide dürüstçe etkileşim olamaz.
b) Sürekli hoş davranan başkalarına açık, dürüst ve samimi “söz” söyleyemez, sürekli hoş yüzeysel ve sahtedir. Bu tür kişilere kızmak isteyenler “Ben nasıl oluyor da böyle bir insana kızıyorum?” diyerek kendilerinden utanırlar.
c) Bu tür kişilerle gerçek ilişkiler kurulamadığından karşı taraf düş kırıklığına uğrar.

11. Haset/Kıskançlık Duymak
Başkalarının başarısı, kişiliği, malı, arkadaşlığı, eşi onların iç boşluklarını hatırlatacak bir nitelik taşıyorsa derin bir kıskançlık içinde kıvranırlar.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?