22 Ekim, 2008

RAHİM AĞZI KANSERİ

Rahim ağzı kanseri rahim ağzı anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanseri yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir. Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu ölüm olabileceği gibi, tedavi edilse dahi doğurganlığı engelleyebilir.

NEDENLERİ
Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümü Human Papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün belirli tiplerinden kaynaklanır. Tedavi edilmezse, bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir.

YAYGINLIĞI
Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür ve her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olur.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin etmektedir. Her yıl 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Bu, günde 1,300'den fazla yeni olgu demektir.

BELİRTİLERİ
Ne yazık ki, rahim ağzı kanseri ileri evreye ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

Anormal vajinal kanama,
Cinsel ilişkiden sonra kanama ,
Anormal vajinal akıntı ,
Pelvis (kasık) ağrısı.

TEŞHİSİ
Rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolu Pap testidir. Jinekolojik muayenenin bir parçası olan Pap testi (Papanicolau smear olarak da bilinir) rahim ağzındaki anormal hücrelerin rahim ağzı kanser öncüllerine veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı olur.

TEDAVİSİ
Diğer kanserler gibi, rahim ağzı kanseri de birçok şekilde tedavi edilebilir. Tedaviyi seçmeden önce sağlık görevlisinin göz önüne alacağı bazı konular şunlardır:

Kanserin boyutları ve hangi bölgelere yayıldığı,
Kadının yaşı ve genel sağlığı,
Rahim ağzı kanseri tedavisinde 3 ana yöntem cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir.

KORUNMA YÖNTEMİ
HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanserinden HPV aşısı yaptırarak korunabilmek mümkündür.

Düzenli PAP testi ve jinekolojik muayene yaptırarak HPV'nin yol açtığı lezyonlar önceden belirlenebilir ve kansere ilerlemeden önlem alınabilir. Ancak PAP testi nadir de olsa hatalı sonuçlar verebilmektedir.

KORUMA AMÇLI AŞI YAPTIRMA
HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklardan aşıyla korunabilmek mümkündür. Her aşıda olduğu gibi, bu aşı da hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır. Aşıyla ilgili bilmeniz gerekenler
· Aşıyla; rahim ağzı kanseri, kanser öncesi lezyonlar ve genital siğillere karşı koruma sağlayabilirsiniz.
· Aşı 3 doz olarak, 6 aylık süre içinde, koldan uygulanmaktadır.
· Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 80'den fazla ülkede onay alarak uygulanmaktadır.
Aşı hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

DOKTOR TESTİ VE PAP TESTİ
Etkin koruma için düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmak çok önemlidir. Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmaya devam etmelisiniz.

BİLDİKLERİNİZİ HERKESE ANLATIN
Rahim ağzı kanserine HPV adlı bir virüsün neden olduğunu ve HPV'nin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklara karşı AŞI ile koruma sağlayabileceğinizi artık siz de biliyorsunuz. Lütfen bildiklerinizi herkese anlatın, böylece "ben biliyorum" diyenler çoğalsın.

Bakireler riskte!
Doktorlar, rahim ağzı kanserine yol açan virüse karşı uyarıyor.
Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahim ağzı kanserine yol açan HPV’nin (Human Papilloma Virus) Türk kadınları arasında yaygınlığını saptamak için 1800 olgu üzerinde araştırma yapıldı. “13-19 yaş arası 1800 hamilede HPV görülme oranı %8 olarak saptandı. Bakirelerde oran daha da yüksek. Yani risk küçümsenmeyecek düzeyde. Dünyada bu hastalığa bir kişinin ömür boyu yakalanma riskinin yüzde 50 olarak gösterildiğini söyleniyor.

Sigara içenin riski büyük
HPV olarak bilinen siğil virüsünün, kadınlar arasında cinsel ilişki ve temasla bulaşan virüslerin en yaygını olarak biliniyor.

Bu virüs, kadınlarda rahim ağzı, vajina vulva ve anüs kanserlerine, erkeklerde penis derisinde kanser oluşumuna yol açabilir. Bir DNA virüsüdür. 100’den fazla HPV virüsü vardır. Bunların çoğu önemli bir problem yaratmazlar. Sıklıkla ellerde ve ayaklarda siğil olarak bilinen oluşumlara neden olurlar. Bu virüslerden 30 kadarı genital bölgeyi sever ve o bölgede enfeksiyonlara yol açar. İlaç tedavisi yok. Virüs alındıktan 12-18 ay içinde vücutta antikorlar ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sistemi kadınların yüzde 70’inde 1 yıl içerisinde, yüzde 90’ında ise 2 yıl içerisinde vücuttan HPV virüsünü temizler.

Ancak yüksek riskli HPV virüsleri olarak bilinen tip 16 ve ve tip 18 HPV ile tekrar tekrar karşılaşma durumunda rahim ağzında aktif olarak kalır ve zararlı değişikliklere yol açarlar. Enfeksiyonun vücut tarafından atılmaması durumunda (özellikle sigara içenlerde) ya da tekrar tekrar yüksek riskli HPV virüsleri ile karşılaşma durumunda 2 yıl içerisinde rahim ağzındaki geçiş bölgesindeki hücrelerde anormal değişimler başlar ve tedavi edilmediği taktirde 13- 15 yıl içerisinde rahim kanseri gelişebilir.

Sağlık Bakanlığı aşıya gerek görmüyor
Sağlık Bakanlığı, rahim ağzı kanserinden koruyan aşılara gerek görmüyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Mete İtil ise aşının gerekli olduğuna dikkati çekiyor: “HPV’ye karşı korunmayı ve aşılanmayı Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Kadın Doğum Örgütü FIGO, 2008 yılını seferberlik yılı olarak ilan etti. Bizde de yapılan araştırma sonuçları ortada. Toplumumuzda cinsel aktif olmayan kadınların çoğu HPV’yi evlendikten sonra eşlerinden almakta. Bu yüzden de genç kızlarımızın aşılanması önem arz etmektedir.

Virüsün bulaşması için cinsel temas da yeterli oluyor, dolayısıyla kondom kullanımı her zaman koruyucu olmuyor. Aşılanma için cinsel aktif olmak gerekmiyor. Aşılanma yıllar sonra istenmeden alınabilecek virüse ve onun yol açtığı kadın kanserlerini engellemek için yapılmalıdır. Dernek olarak aşılanmayı destekliyoruz.”Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahim ağzı kanserine yol açan HPV’nin (Human Papilloma Virus) Türk kadınları arasında yaygınlığını saptamak için 1800 olgu üzerinde araştırma yapıldı.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?