24 Haziran, 2008

AHLAT – YABANARMUDU

Avrupa, Asya, Afrika ile Amerika kıtalarında yaygın olan ve ülkemizde genellikle çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çokyıllık otsu bitkidir. 5-30 cm. arasında boylanabilir. İçi kengel denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet oluşturan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra çiçek kömeçlerinden oluşan ve tohumlarını taşıyan beyaz bir top görünüşündeki meyve kapçıkları en hafif rüzgarda uçup çevreye dağılır. Bitki böylece döküp yaydığı tohumlarıyla çoğalır.Kendi kendine yetişen ve üzerine armut aşılanan bir ağaçtır. Yemişi iyice olgunlaştıktan sonra yenir.

Ahlat tüketmenin faydaları;
  • İshal keser,

  • Zehirli hayvan sokmalarında, filizi ezilip yaraya sürülür,

  • İdrar söktürür,

  • Mesane ve kalın bağırsak iltihaplarını giderir,

  • Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser,

  • Karaciğer şişkinliğini indirir,

  • Böbrek ve safra taşlarını düşürür,

  • Sarılıkta faydalıdır,

  • Anne sütünü artırır,

  • Taze filizleri kırıldığı zaman akan sütü dişleri temizler,

  • Safra salgılarını söktürür,

  • Kabızlığı giderir,

  • Gut hastalığına iyi gelir,

  • Uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?