15 Haziran, 2008

MAYDANOZ Detroselinum sativum

Anavatanı Doğu ve Güneydoğu Akdeniz kıyıları olan maydanoz iki veya çok yıllık bitkidir. Her türlü iklimde 2000 m ye kadar tarımı yapılabilir. Boyu 50 - 80cm arasındadır. Kazık köklü olup genellikle yan kökleri yoktur. Yaprakları koyu yeşil, üstleri parlaktır. Çiçekler toplu olarak şemsiye görümünde ve uzun saplıdırlar. Mayıs ve haziran aylarında sarı çok küçük çiçekler açar. Çiçekleri kırmızı olanlarda vardır. Tohumları 2.yıl sonbaharda olgunlaşır.Maydanoz içerisinde provitamin A (Beta karoten ), B, C, E ve folik asit vitaminleri, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum, klorin bakır, demir, iyot, sodyum ve vanadyum mineralleri içerir.

Maydanoz tüketmenin faydaları;
  • Görme gücünü arttırır,

  • Kılcal damar sistemine etkilidir,

  • Adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir,

  • Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder,

  • Böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder,

  • Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir,

  • İnce barsaktaki peristaltik hareketleri arttırır,

  • Mesane iltihaplanmasına iyi gelir,

  • Kanı temizler,

  • Böbreklerde kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur,

  • Tansiyonu düzenler,Damar sertliğine etkilidir,

  • Regli dönemini kolaylaştırıcı ve ağrılarını dindirici özelliğe sahiptir,

  • Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder,

  • Gazın, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar,

  • Grip ve nezleyi geçirir,

  • Balgam söktürür,

  • Terletir,

  • Ateş düşürür,

  • Kan şekerini normal seviyede tutar,

  • Kansere karşi koruyucudur,

  • Romatizma hastaliğina iyi gelir,

  • Sarılığı önler,

  • Bulantılarda etkilidir,

  • Nefes darlığında çiğnendiğinde rahatlatır,

  • Yara, kesik ve morartıları iyileştirir,

  • Kulak ve diş ağrısına iyi gelir,

  • Afrodizyak özelliği vardır,

  • Emzikli kadınların süt kanalı tıkanmalarında maydanoz lapası uygulanır,

  • Sivilceli,lekeli,pürüzlü ve kırışık cıltlerde parlaklılık ve pürüzsüzlük verır,

  • Saçları besler, parlatır, dökülmeyi yavaşlatır,

  • Arı ve haşarat sokmalarında sokulan yere sürülürse ağrıyı giderir,

  • Ödemleri indirir,

  • Kötü nefes kokusunu giderir,

  • İştah açıcıdır,

  • Erkekte kısırlığı iyileştirir,

  • Egzamalarda etkilidir,

  • Selülit oluşumunu engeller,

  • Gut hastaliğinda etkilidir.

    Yan Etkileri;

  • Anne sütünü azaltır,

  • Papağan ve kuşlar için tehlikeli olabilir,

  • Maydanoz suyu 60 gr'dan fazla ve tek başına içilmemeli. Havuç-elma suyuyla içilebilir.

  • Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.

    Çay : 1 çay kaşığı dövülmüş tohum, 1 su bardağı kaynar su ile haşlanır, 10 dakika demlenir.

    Çay : 1,5 çay kaşığı dövülmüş tohum, 1 su bardağı soğuk su ile haşlanır, 12 - 14 saat demlenir.

    Çay : 1 tatlı kaşığı yaprak veya kök 1 su bardağı kaynar su ile haşlanır, 10 dakika demlenir.

    Su : Yaprak ve kökler ezilip biraz su ile birlikte preslenir.

BİRKAÇ ÖNERİ;
SAÇ DÖKÜLMELERİ;
Saçlar maydanoz suyu ile yıkanır.

MORARMALAR İÇİN;
Bir avuç maydanoz ve dörtte bir bardak suyu, yarı erimiş kar görüntüsü alana kadar blendırda karıştırın. Sonra, buz kalıplarını yarısına kadar doldurun ve dondurun. İnce bir beze veya tülbente sardığınız maydanozlu buzu, berenin üzerinde gezdirin. Maydanozlu buz, küçük yanıklarda da işe yarar.

BÖBREK RAHATSIZLIKLARINDA;
4 bardak suyla 1 demet maydanoz, 5 dakika kaynatılır, süzülür, günde 3 kere 1'er çay bardağı içilir.

CİLT İÇİN;
2 bardak kaynatılmış suda, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dk. Kaynatılır.20 dk. Demlenmeye bırakılır süzülür.Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dk bekletilir,sonra süzülen maydanoz suyu ile cildi yıkanır.Her gün günde birkaç kez uygulanır.

ASTIM, MENEPOZ, AĞRILI ADET GÖRME VE ÖKSÜRÜK;
Birkaç taze yaprak, bir litre suda kaynatilarak günde iki fincan içilir. Kuru yapraklardan elde edilen toz, günde iki tutam içilebilir. Kompres ve gözler için losyon ve şampuanı yapılır, kaynamaya birkaç kök ve yarim avuç tohum atılarak el ayak banyoları yapılır.

ŞEKER HASTALIĞINDA;
3 demet maydanoz ezilir, 6 bardak suya konulur, üstü kapatılır, 30 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür, üzerine 1,5 su bardağı taze sıkılmış limon suyu ilave edilir. Her gün sabahları aç karnına 1 bardak içilir.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
3000 yıl önce Mısırda 20. sülale devrinde mumyalar maydanoz ve kereviz yaprakları ile süslenmekteydi. Yunanlılar bitkiyi kutsal kabul etmekte, şölenlerde salon duvarlarına asmakta ve yemekte başlarına çelenk olarak koymaktaydılar,
--------------------------------------------------------------------------------
Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlar bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır,
-------------------------------------------------------------------------------
Ispanak ile birlikte depresyon ve korku giderilmesinde iyi gelir,
-------------------------------------------------------------------------------
Limon suyu ile birlikte vücudu toksinlerden arıtmada faydalıdır,
-------------------------------------------------------------------------------
Kızartmaların yarattığı kansorejenik risklerini azaltmaya yardım eder.

SAKLANMASI
Küçük parçalara bölünerek ipe dizilir ve havadar gölge yerlerde asılarak kurutulur. Kuruması uzun sürer, iyi kurumaz ise çabucak küflenir.Bu yüzden 80'c de fırınlarda kurutmak tercih edilmelidir. Tohumlar ise bir tülbentin içinde asılarak kurutulur.Kurutulmuş kökler ağzı sıkı kapalı kavanozlarda saklanır. Yapraklarda aynı şekilde kavanozda saklanır. Yalnız, kuruma anında aroması uçarak kaybolur.

Maydanozdan yeterince yararlanabilmek lçin kullanımına özen göstermek gerekir. Her şeyden önce iyi yıkanmalıdır. Çiğ yeneceğınde, yıkandıktan sonra bir süre su içinde beklemek doğru olur. Satın alınan maydanoz kağıt havluya sarılıp naylon torba içine konarak buzdolabında saklanır. Kullanılacağında yıkanır, kullanılmayan kısım temiz bez veya kağıt havlu üzerine konarak nemi giderildikten sonra cam kavanoz içinde birkaç gün buzdolabında bekletilebilir.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?