21 Haziran, 2008

KAKAO – HİNTBADEMİ

Vatanı tropik Amerika olan bir ağacın meyvesidir. Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200-400 m yakınlarındaki yükseltilerdir. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları derimsidir. Çiçekleri her mevsimde açar. Meyveleri küçük bir Topatankavunu büyüklüğünde oval dilim dilim, sarı esmer veya beyazımsı kırmızı renkte ve uca doğru hafif sivricedir. Meyvelerinde 20-50 adet tohum bulunur ve bu tohumları 2-4 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde 0,5-1 cm kalınlığında aynı bademi andırır şeklinde, kabuğu esmer veya kestane renkli içi beyaz, sarı, beyazımsı sarı, eflatun, kan kırmızısı veya karışık renklerde olabilir. Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid vardır. Kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da Çikolata yapımında kullanılmaktadır.







Kakao tüketiminin faydaları;



  • Uyarıcıdır,

  • İştah açıcı ve kuvvet vericidir,

  • İdrar söktürür,

  • Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar,

  • Böbrek iltihaplarını giderir,

  • Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır,

  • Yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir,

  • Az miktari kalbi kuvvetlendirir,

  • Yüksek tansiyonu düşürür.

    Yan etkileri;
    Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı yapar.







Kakao yağının faydaları;

  • Güneş ışınlarından kurur,

  • Ciltte olan rahatsızlıklarda sürülerek kullanılır,

  • Cildi bronzlaştırır, bronzlaşmada vücutta oluşan çatlaklıklara haricen kullanılır,

  • Doğum öncesi ve sonrası karındaki çatlakları gidericidir,

  • Hamilelik sonrası cilt bozulmalarını gidermede etkilidir,

  • Basur şikâyetlerini azaltmakta etkilidir,

  • Göğüs ucundaki çatlak ve yaraları yumuşatır.


    Çayı: Kakao tozundan 1-2 kahve kaşığı bardağa konur ve üzerine 200-300 ml kaynatılmış su ilave edilir, buna sütte katılabilir.

    Kakao tozu; Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. 50 meyveden takriben bir kg, tohum elde edilir. Bu tohumlar kavrularak, un haline getirilip yağı alınır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Güneşlenmeden önce tatlı badem yağı ve susam yağıyla inceltilerek sürülür.

    Sütle gelen gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklarda süte konulan yarım çay kaşığı kakao konulması bu şikayetleri önler,

    Çekirdekleri kahve değirmenleriniz de yada rondo mutfak robotları ile parçalayarak doğal katıksız ham kakao tozu elde edebilirsiniz.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Kakaonun bileşiminde teobromin, kafein, kakao sâbit yaği vardir. Bol kalorili bir besindir. Ayrica %40 karbonhidrat, % 18 protein vardir.. Kakao kahve gibi ayrica süt ilâvesi ile de içilebilir. Kakao yagi çikarilmadan, çikolata îmâlinde kullanilir. Kakao yagi seker yapiminda oldugu gibi, pomatlarda da kullanilir.

    Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.

    BROWNİ
    Malzemeleri;

    2 su bardağı şeker,
    3 yumurta,
    1 paket kakao,
    1 paket margarin,
    1 su bardağı süt,
    1 paket kabartma tozu,
    Kıvama göre un.

    Hazırlanışı;

    Şeker ve yumurtayı şekerler eriyene kadar çırpın. Kakao, süt, margarin ve kabartma tozunu ekleyerek tüm malzemeleri yedirene kadar tekrar çırpın. 1 su bardağı bu karışımdan ayırın. Kıvamı akışkan kalacak şekilde un ekleyin. Yağlanmış kek kalıbına ya da borcam kaba bu karışımı dökün ve fırına verin 180 derecede pişirin. Fırından çıktığında sıcakken ayırdığımız sosu üzerine dökelim. Arzuya göre üzerine hindistan cevizi serpilebilir.

    Şifa olsun önerisi;
    İsterseniz kekin hamuruna çikolata parçaları atabilir, limon kabuğu, portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz. Sosuna toz meyve soslarında ekleyebilirsiniz. Böylece kekinize ayrı bir tat katabilirsiniz.

    İsterseniz kekin içerise kabartma tozu eklemeyebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?