23 Haziran, 2008

KEKİK

Anavatanı Sibirya'dır. Türkler tarafından Anadolu'ya getirilmiş, daha sonra Avrupa'ya yayılmıştır. 60-120cm. boylanabilen çalımsı bitkisi ömürlüdür. İnce uzun parlak yaprakları vardır. Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalır. Menekşe renkli çiçeklerin kendilerine özgü güzel kokuları vardır. Haziran-Ağustos arası toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup ufalanır.

Kekik tüketiminin faydaları;
  • Hafızayı kuvvetlendirir,

  • Kalp sancısına iyi gelir,

  • Ödü buruna damlatılırsa da zihni sadeleştirir, hafızayı yeniler,

  • Ciğeri sara hastalığına karşı iyi gelir,

  • Salgı bezlerini uyarıp düzenli çalışmasını sağlar,

  • Her türlü karın ağrısını ve gazı gidericidir,

  • İştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı,

  • Mide bulantısını teskin edici olarak kullanılır,

  • Bağırsak parazitlerine karşı etkidir.

    Kekiğin çiçekli sapı;

  • İdrar söktürücüdür,

  • Vücuttaki yağları eritir,

  • Vücuttaki suyu atar,

  • Hem kilo vermeye, hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığından dolayı kalbe faydalıdır,

  • Spazm gidericidir,

  • Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder,

  • Afrodizyaktır,

  • Kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir,

  • Adet kanamaları dengelenebilir,

  • Adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir,

  • Ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir.

    Yan etkileri;
    Tümör yapıcı madde olduğu ve karaciğer üzerinde zararlı etkileri olduğundan dikkatli kullanılmalıdır.
    Kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir. Fakat Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.
    Hamilelerin kullanmaması önerilir.
    Saf 6 gr kekik yagi içildiğinde öldürücü etki yapabilir.

    Çay Hazırlamak; Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.

    Kekik Banyosu; 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.

    Kekik tentürü; Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir.14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.

    Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikilir.yatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

    Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır. Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür.

    Pekmez: Öğle güneşinde toplanmış çiçekler ve saplar bir cam turşu kabına doldurulurken ıslak ellerle nemlendirilirler. Bir sıra bitki, bir sıra ham şeker olmak üzere kap bastıra bastıra doldurulur ve üç hafta güneşli bir yerde bekletilir. Süzme sırasında, şekerlenmiş çiçekler ve saplar, biraz su ile yıkanmalı ve bu su pekmeze eklenmelidir. Elde edilen sıvı ağır ateşte, kaynatmadan ısıtılarak, içindeki suyun buharlaşması sağlanır. Pekmez ne ince, ne de kalın olmalıdır. Bu nedenle, biraz soğutarak denemek gerekir.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Kaynatılarak suyu balla içilmesi;

  • Düşükleri kolaylaştırır,

  • Baş ağrılarına iyi gelir,

  • Geçici olarak tansiyonu düşürür,

  • Balgam söktürücüdür,

    Adet düzensizliği ve damar sertliğinde30gr;
    Kekik, 1 litre suda haşlanır, her yemekten sonra birer kahve fincanı içilir.

    Kan şekerini düşürme;
    1 su bardağı suya yarım kahve kaşığı kekik,yarım kahve kaşığı tarçın konur kaynatılır,süzülür. Sabahları aç karnına içilir.

    Öksürük, astım krizini yatıştırmaya, bronşit ve uykusuzluğa;
    Kekikotu ve sinirli ot karışımından hazırlanan çay, limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak kullanılmalı. Bu çay günde 4-5 kez hazırlanır saatte bir yudum alınarak gün boyuna yayılmalı.Özellikle çocuklarda 5′ er gram kekik,sirke ve biraz tuz ile içilir.

    Ağız antiseptiğidir, diş ağrısını giderir;
    Kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılır.Çocuklarda kansızlığı önler,İshallere ve zehirlenmelere faydalıdır.

    Egzama ve uyuzda;
    kaynatılarak sürülür.

    Sara krizlerinde;
    Günde 2 fincan çay,yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilir.

    Sinirsel yüz ağrılarında;
    Kekikotu, papatya ve civanperçemi, güneşli havada toplanıp bir kuru bitki yastığı hazırlanıp uygulanır.Diğer taraftan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içilir. Eğer krampta varsa kurutulmuş Kurtpençesi yastığı da uygulanır.

    Kötürümlükte, sinir hastalıklarında, romatizma ve burkulmalarda;
    Kekikotu banyoları yapılır. İçten, günde 2 fincan kekikotu çayı içilir.Dıştan bitki yastığı yatmadan önce ısıtılarak uygulanır. Yastık, mide ve dölyatağı hastalıklarına da iyi gelir.

    Tifo hastalığında;
    20 dakikalık kekikotu banyosu yaptırılır.

    Soğuk algınlığından kaynaklanan öksürüğe;
    Bal ile macun yapılıp yenir. Kesme şekerin üzerine günde 3 defa kekik yağı damlatılıp yenir. Yada Kekikotu pekmezi yemeklerden önce kullanılır.

    Kekik yağı;

  • Tırnak düşerken sürülür,

  • Kan dolaşımını arttırır,

  • Romatizmaya, mide, baş, ve diş ağrılarına iyi gelir.

    Alkol bağımlılığında;
    Bir avuç dolusu bitki,1 litre kaynar suda haşlanır,üstü kapanır ve demlenmesi için 2 dakika beklenir. Çay termosa doldurulur ve alkolik kişiye her 15 dakikada bir yemek kaşığı içilir. Bunu mide bulanması ,kusma,dışkı- idrar çıkarma,terleme, yeme-içme için duyulan iştah izler.Bu uygulama gerektiğinde yenilenmelidir.

    Saç bakımı için;

  • Kafa derisindeki mikropları öldürür,

  • Kan dolaşımını hızlandırır,

  • Dökülen saçların yerine yenisini çıkarır,

  • Saçın fazla yağını alır,
    6 bardak kaynatılmış suya 1 avuç kekik konur, üstü kapalı olarak 5 dk. kısık ateşte kaynatılır, demlenir ve tülbentten süzülür. Temiz saç bu tonikle ovulur. 125gr kekik, 1litre suda haşlanarak saç banyolarında kullanılır.

    Kekikle saç yıkama suyu: Bir litre suya; bir avuç kekik koyun. 10 dakika kaynattıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzün. Bu suya, bir su bardağı limon suyu ilâve edip, saç diplerinizi bu suyla iyice ovarak yıkayın. Bir süre bekledikten sonra ılık suyla başınızı durulayın. Bunu yaparken kükürtlü sabun da kullanabilirsiniz. Aynı işlemi haftada 2 kere tekrarlayabilirsiniz.

    Kepek İçin:
    Tepeleme dolu 4 çorba kaşığı kuru kekiği, alüminyum olmayan bir demlik kullanarak 2 bardak suda 10 dakika boyunca kaynatın. Süzgeçten geçirin ve soğutun. Elde ettiğiniz kekik suyunu, yeni şampuanlayıp duruladığınız saçınıza yavaşça dökerken, yumuşak hareketlerle iyice ovalayıp kafa derinize ulaşmasını sağlayın. Saçınızda bir tabaka bırakmayacağı için durulamanıza gerek yok. Ama isterseniz durulayabilirsiniz.

    Şap hastalığına karşı;
    Hayvanın ağzı kaynatılmış kekik suyu ile yıkanır. Hayvanların dişeti iltihabında bir miktar kekik, şarapla karıştırılarak sürülür.

    Kekikten doğal boyamacılıkta da yararlanılır. Yapraklarından çeşitli mordanlarla bej, gri ve haki renk elde edilir. Yün ve pamuk ipliklerinin boyanmasında kullanılır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?