15 Haziran, 2008

GREYFURT

Vatanı Çin ve Hindistan olan greyfurt Türkiye’de Güney, Güneybatı, Kuzeydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçlardır. Yaprakları derimsidir.Çiçekler, beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı, açık sarı renkli, ince kabuklu, bol usârelidir.Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabukları soyulunca acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir. C vitamini bakımından zengindir. Kızmemesi veya altıntop gibi isimlerle de tanınır. Meyve kabuklarından marmelat yapılır.Greyfurt suyunda bulunan narinjin ve psoralen maddelerinin bağırsaklarda bulunan ve ilaçları parçalayan P-450 3A4 isimli enzimin etkisini yok ettiği ortaya konmuştur.

Greyfurt tüketmenin faydaları;


  • Karaciğerin normal çalışmasını sağlar,
  • Hazmı kolaylaştırır,
  • Vücutta biriken suyu ve zehirli atıkları atar,
  • Kanı temizler,
  • Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir,
  • Akciğer ve göğüs hastalıklarında faydalıdır,
  • Kandaki şeker değerlerini düşürür,
  • Dişetlerini korur,
  • İnce bağırsaklarda bazı maddeleri yok eder,
  • Kolestrol düşürücüdür,
  • Cilde güzellik verir,
  • Rahim boynu, mesane ve pankreas kanserine karşı etkilidir,
  • Kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşüncelerin tedavisinde kullanılır.

    UYARILAR;
    TANSİYON İLAÇLARI
    Yapılan araştırmalar hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) ve nisoldipin (Syscor tablet) gibi ilaçların greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığını göstermiştir. Nifedipin (Adalat) ve amlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) kullananlarda greyfurt suyunun yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle mevcut verilere göre felodipin, nisoldipin ve verapamil kullanan hastalar greyfurt suyu içmemelidir.

    PSİKİYATRİ , UYKU VE EPİLEPSİ İLAÇLARI
    Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet gibi ilaçlar), triazolam, midazolam ve buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu içilince etki çok artmaktadır. Epilepside kullanılan karbamazepin (Tegretol tablet) eğer greyfurt suyu ile birlikte alınırsa etkisi % 40 artmaktadır. Yine depresyonda kullanılan sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) içeren ilaçların etkisi greyfurt suyu ile % 50 artmaktadır.

    KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR

    Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.

    EMPOTANS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
    Empotans tedavisinde kullanılan sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) kullanan kişilerde ilacın etkisinin %23 daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu ilaçları alanlar greyfurt suyu içmemelidir.

    MİDE-BAĞIRSAK HASTALIK İLACI CİSAPRİDE
    Mide ve bağırsak hareketini artırmak için kullanılan cisaprid adlı ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa etkisi % 50 artmakta ve zararlı olmaktadır.

    ALLERJİ, GRİP-SİNÜZİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN TERFENADİN
    Allerjik hastalaıklar, grip ve sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik terfenadin isimli ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa kalb üzerinde yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

    KALP İLACI AMİODARONE
    Kalp ritm bozukluklarında kullanılan amiodarone (Cordarone tablet) isimli ilaç kullananlarda greyfurt suyu içilince etkisi azalmaktadır.

    Sifa Olsun Tavsiyesi;
    Yukarıda da belirtidiği üzere ilaçlarla birlikte greyfurt suyu içilmemeli ya da greyfurt yenmemelidir. Bazı ilaçlarda etkisi 12 saat sonra bile geçmediği ancak ilaç içildikten 24 saat sonra greyfurt tüketilmesi gerektiği hekimlerce önerilir.Tabi bu ilaçları sürekli kullananlar greyfurt tüketimlerini hekimlerine danışarak yapmaları gerekir.

    Greyfurtun tadının acı olmasının sebepleri ve içindekiler;
    Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor. Acımsı ekşi bir tadı olan sitrik asit, aslında tüm turunçgillere bu karakteristik tadı veriyor. Ancak, ürünün yetiştiği iklime, ağacın ırkına ve daha birçok nedene bağlı olarak, meyve içeriğindeki şeker oranı değişik olabiliyor. Greyfurtun tipik acımsı tadı, narinjenin adlı kimyasal bileşikten ileri geliyor. Greyfurt meyvesi içeriğinde şekerler, flavanoidler, kumarin ve psoralen türevleri bulunuyor.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Pamukçuk İçin :
    Eğer ağzınızda pamukçuk varsa, greyfurt yemek bir işkence olabilir. Buna karşılık, greyfurt özütü kullanabilirsiniz. Bir aktarda bulabileceğiniz özütü, günde birkaç kez doğrudan pamukçuğun üzerine damlatın. Veya, bir bardak suya 5 damla damlatıp, günde üç kez ağzınızı bu karışımla çalkalayın.

    Zayıflamak;
    San Diego'daki bir klinikteki bilim adamları greyfurdun zayıflamayı destelediğini ortaya çıkarmışlar. Bir deneyde yemekten önce yarım greyfurt yiyen İnsanların kanında daha az miktarda İnselin ve glikoz bulunmuş.
    Netice: Greyfurt şekerin vücutta eritilmesini desteklediğinden şeker yağa dönüştürülüp vücut tarafından depolanmıyor. Kalp dostu Omega diyeti greyfurt suyu kullanılarak yapılmıştır.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    C vitamini olan greyfurtun olumsuz düşüncelere ve kıskançlık, hayal kırıklığı gibi durumları ortadan kaldırdığını biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?