14 Haziran, 2008

SEMİZ OTU- SEMİZEBE (Portulaca oleracea)


Anayurdu Orta Doğu Hindistan olan semizotu, tüm dünya ile ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdeleri toprak üstünde yatık, yaprakları sapsız ve etli olup, çiçekler sarımsı renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetiştirilebilir. Mayhoş bir tadı vardır. Tohumlar karanlıkta çimlenme kabiliyetini 19 yıl muhafaza ederler. Kesilmiş saplardan yine hızla gelişebilirler. Tohumlar Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Semizotu her tip toprakta yetişir.İçeriğinde A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini, demir, protein, fosfor,kalsiyum, sodyum, potasyum, minerallerini barındırır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 semizotunda olduğu anlaşılmıştır. Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir. Oksalik asit ve kuzukulağı asidi bulunur.Çiğ olarak salatalara ve yoğurdun içine katılabilir.Sütlü semizotu en kuzey hariç, boş alanlar ve ekili topraklarda ot olarak bulunan alçak bir yıllık bir bitkidir. Küçük, karşılıklı, ince testere dişi kenarlı yapraklar yassı uzun elips biçimi, yassı uzun ince şekilli ve genellikle ortada bir kırmızı leke bulunur. Sütlü semizotu büzücü özelliklere sahiptir.

Semiz otu tüketmenin faydaları;



  • Barsak parazitlerinin düşürülmesinde yardımcı olur,

  • Lapası yanıklarda ve baş ağrılarında faydalıdır,

  • İdrar söktürücüdür,

  • Antiseptik olarak faydalanılır.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    100 gr. taze semizotunun besin değeri;
    32 kalori,
    2 gr. Protein,
    3,8 gr. Karbonhidrat,
    0 kolesterol,
    0,4 gr. Yağ,
    1,4 gr. Lif,
    4 mgr. Fosfor,
    40 mgr. Kalsiyum,
    0,2 mgr. Demir,
    80 mgr. Sodyum,
    45 mgr. Potasyum,
    180 IU A vitamini,
    0,04 mgr. B1 vitamini,
    0,03 mgr. B2 vitamini,
    0,03 mgr. B6 vitamini,
    8 mgr. C vitamini.

    YOĞURTLU SEMİZ
    Malzemeler;
    6 yemek kaşık yoğurt
    5 sap semizotu
    1 sap tereotu
    1 yemek kaşığı tane mısır
    Tuz

    Hazırlanışı;
    Yoğurt ve diğer malzemelerin hepsi karıştırılır, üzeri bir dal semiz otu, tereotu ve mısırla süslenir.



Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?