06 Haziran, 2008

ENGİNAR (Cynara scolymus)

Ana Vatanı Habeşistan olduğu tahmin edilen bitki önce eski Mısırlılar sonra bütün Araplar arasında yayılmıştır. Türkiye’de Marmara ve Ege bölgesinde bahçelerde yetiştirilir. İlkbaharda çıkan yazın müjdecisi bir bitkidir. Mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetiştirilir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır. Yumruların başları kesilerek toplanır. Mümkün olduğunca taze yenmelidir. Yaprakları ve özellikle içindeki etli çiçek tablası kullanılır. Besin değeri oldukça yüksektir.
İçeriğinde, A, B1, B2, B6, C vitaminlerini, Kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko minarallerini ve folik asit, yapraklar ve kökte eynarin isimli aci bir madde, inulin, tanen ve filavon bünyesinde bir glikozit vardır barındırmaktadır.

Enginar tüketmenin faydaları;
  • Cynarin içeriği dolayısıyla karaciğer ve safra kesesini destekler, safra salgılarını arttırır,

  • Sindirimi kolaylaştırır,

  • Yağ dokusunun eriyerek kana geçmesini engeller.

  • Kandaki üre, yağ ve kolestrol seviyelerini düşürür, HDL (iyi kolestrol) düzeyini yükseltir, LDL (kötü kolestrol) oksidasyonunu engeller.

  • Güçlü bir idrar söktürücüsü olup istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır,

  • Böbreklerin çalışmasını düzenler,İnülün maddesi sayesinde kan şeker düzeyini düşürür,

  • Hassas bağırsak sendromu belirtilerini azaltır,

  • Yağlanmış karaciğere sebep olan aşırı alkol tüketiminin etkilerini engeller,

  • Karaciğerde kan birikmesini engeller,

  • Sürekli iştah kaybı olan insanlarda iştahı uyarır,

  • Kabızlığın düzelmesine yardımcı olur,

  • Mide gazlarını azaltır,

  • Safra taşlarının önlenmesınde ve iyileştirilmesinde faydalıdır,

  • Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder,

  • Hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olur,

  • Bağırsak kramplarının giderilmesinde faydalıdır,

  • Kendiliğinden sebepsiz ve sürekli olan barsak spazmlarında iyileşme yapar,

  • Kusma sendromu olan hastalarda olumlu etkileri vardır,

  • Mide bulantısını engeller,

  • Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir,

  • Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler,

  • Sarılıkta faydalıdır,

  • Romatizmanın şikayetlerini geçirir,

  • Mide ve bağırsakları temizler,

  • İshali keser,

  • Yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahiptir,

  • Ateş düşürücü özelliği vardır,

  • Karın ağrısına karşı etkilidir.

    Enginar suyunun;

  • Afrodizyak etkisi eskiden beri bilinmektedir,

  • Anne sütü arttırıcı,

  • Sivilce ve egzama rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.

    Kullanma Talimatı:
    1/4'ü Enginar Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp, günde üç çay bardağı içilir.

    YAN ETKİLERİ:

  • Beklenen etkiler 6 haftalık bir kullanımdan sonra ortaya çıktığından belli bir süre beklenilmelidir,

  • Emzikli kadınlar,

  • Böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir.

    Çay: Enginar yaprağından iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 400-500ml kaynar su ilave edilir ve 5-10dk kaynatılır ve de 5-10dk dem­lenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

    Tentür;Enginar yapraklarından 20gr ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 80ml % 70’lik Alkol ilave edilir ve de iki günde bir çalkalanır. Bu nesne güneş ışınlarından uzakta 4-hafta muhafaza edilir. Sonra süzülerek Homeopati’de ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır.

    Ekstresi: Enginar yaprakları %70’lik Etanol ile ekstraksiyonu yapılır ve aynı tentürü gibi kullanılır.

    Sirkesi: Enginar yapraklarından 50gr ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 200ml üzüm veya elma sirkesi doldurulur ve iki günde bir çalkalanır. Bu nesne 4-6hafta sonra süzülerek Enginar sirkesi elde edilir. Bu sirkeden günde 3 defa yemekten önce 1 kahve kaşığı yarım bardak suyla alınır ve buna 4-6 hafta devam edilir.

    Hazırlanma Biçimi;
    Enginarı zeytin yağı ile ovalayıp, bir kaç diş sarımsağı arasına koyarak 30 - 40 dakika buharda pişirin.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Apigenin içeriği sayesinde çayı saçların rengini açar.

    Kandaki yağlar zamanında normal düzeye indirilmez ise başta; sindirim rahatsızlıkları, damar sertliği, kalp enfarktüsü, beyin kanaması, kulak çınlaması gibi çok çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Enginar ekstresini bu denli etkili yapan bileşimindeki Hidroksisinamikasit (Cynonin), Sesquiterpenlakton türevl­eri (Cynaropikrin) ve Flavonitlerin (Cynarosid) birbirini tamamlayıcı ve destekleyici özellikte olmalarıdır. Şayet bileşimindeki maddelerden her­hangi bir madde alınır ve ondan sentetik yollarla kimyasal bir ilaç elde edilir ise aynı etkiyi hiçbir zaman göstermez.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?