15 Haziran, 2008

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ-Vitis vinifera

Kalori değeri yüksektir. İçerisinde kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri ve A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunan üzüm önemli bir besin kaynağıdır. Salkımlar halinde olgunlaşan üzüm meyvesinin kabuğu bitkinin çeşidine göre beyaz, siyah ya da bu iki rengin farklı tonlarından oluşur. Gene üzüm çeşitlerine göre ince ya da kalın kabuklu ve kokulu olanları vardır. Yuvarlak çekirdeksiz tane üzüm kurutularak tüketildiği gibi hoşaf ve çeşitli tatlıların yapımında kullanılır. Bazı türlerinden kaliteli şaraplar elde edilir. Pekmez, şıra, sirke, meyve suyu ve rakı gibi alkollü içkilerin yapımında da kullanılır. Anadolu'da bağcılık yapılan yerlerde elde edilen pekmezden bulama, sucuk gibi yan ürünler de elde edilir.

Üzüm tüketmenin faydaları;

  • Bazı karaciğer hastalıkları tedavisinde kullanılır,
  • Kansızlığın tedavisinde etkilidir,
  • Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar,
  • Barsak sisteminin çalışmasını düzenler,
  • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır.

    Üzüm Çekirdeği tüketmenin faydaları;

  • Vücuda sigara vb. maddeler veya kirli havayla giren zararlı maddeleri etkisizleştiriyor,
  • Güçlü bir antioksidandır,
  • Yaşlanma sürecini geciktirir,
  • Bağ dokusunu güçlendirir,
  • Cildi daha sıkı ve elastiki yapar,
  • Göğüs, lösemi, ağiz, akciğer, prostat, deri ve mide kanserlerini önler,
  • Yaşlılık lekelerinin tedavisinde yararlıdır,
  • Daha az kırışıklığa neden olan kan damarlarının genişlemesi ve kasları rahatlatma konusunda etkilidir,
  • Kolestrolü dengeler,
  • Katarak oluşumunu engeller,
  • Alerjilerin tedavisinde kullanılır,
  • Saman nezlesinin tedavisinde etkilidir,
  • Damar yozlaşmasını önler ve damarlarınızı sağlamlaştırır,
  • Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılığını en aza indirir,
  • Varis oluşumunu engeller,
  • DNA hasarını azaltarak kanser oluşum riskini en aza indirir,
  • Deriyi dinçleştirir,
  • Damar sertliğini önler,
  • Romatizmal hastalıklarda etkilidir,
  • Kan yapar,
  • Kekikle yenirse vücudu şişmanlatır,
  • Selülit tedavisinde kullanılır,
  • Ayak kramplarının giderilmesinde yardımcı olur,
  • Karaciğer hücrelerini korur,
  • Miyopluğu önlemeye yardım eder,
  • Kalp krizini ve kalp çarpıntılarını önler,
  • Saç büyümesini uyarır,
  • Ameliyat sonrası ödem ve iltihaplanmaları azaltır,
  • Hemoroidlerin azalmasına veya iyileşmesine yardımcı olur,
  • Diş çürümelerini önler.

    Gözler - Görüş
    Üzüm çekirdeği ekstraktı göz kapilerlerini sağlamlaştırarak göz kanlanmalarına sebep olan istenmeyen sızıntıları önlemeye yardımcı olur. Üzüm çekirdeğı ekstraktı aydınlıktan karanlığa geçiş uyumu dahil gözün görme özelliği ile ilgili birçok özelliği geliştirir.

    Üzüm Kabuğu tüketmenin faydaları;

    Siyah üzüm kabuğunda bol miktarda bulunan "resveratrol" isimli madde yüksek şeker nedeniyle tahrip olan damarları bu tahribattan korur.

Yan Etkileri;Çok şekerli bir besin olduğu için şeker hastalarının bir uzmana danışarak tüketmesi önerilir.

BİRKAÇ ÖNERİ;
Çekirdekleri alınır karabiber konulup yenirse, kumları döker, idrarın damla damla gelmesinin tedavisinde iyi gelir,

Kuru üzüm, safran, yumurta sarısı, kuş yemi, keten tohumundan merhem yapılıp uygulanırsa, sert urları eritir.

Günlük yenilirse, unutkanlığı giderir, dimağı kuvvetlendirir,

Sirke ile yenirse, sarılığı giderir,

Anason ile kaynatılıp, badem yağı ile içilirse, öksürüğü keser,

İç yağı ile merhem yapılıp uygulanırsa, çıbanları patlatır, iyileştirir,

Taze üzüm, potasyum karbonatla suya yatırılır ve kurutulur. Zeytinyağı parlatıp sarartır. Potasyumun yerine ayçiçeği sapı, bağ çubuğu ve sakızlık çalısı külü de kullanılabilirsiniz.

Üzüm çekirdeği hülasası (özütü) nedir?
Kara üzüm çekirdeğinden elde edilir. Üzüm çekirdeği hülasası flavonoid denilen vitamin benzeri grubun içine girer; oligomerik protoantosiyanidin kompleksleri içerir.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bir kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir. Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlar.
--------------------------------------------------------------
Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemlidir.
--------------------------------------------------------------
E vitamininden 50, C vitamininden 20 kat güçlüdür.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Taze ve kuru üzümün yanı sıra üzüm suyunda yoğun bir şekilde bulunan potasyum minerali ise vücut sıvılarında basınç oluşmasına yardımcı olur ve asit-baz dengesini sağlar.

Selçuk Üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kara,Prof. Dr. Süleyman Türk

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?