20 Haziran, 2008

PAPATYA (Chamaemelum nobile):

Anavatanı, tüm Avrupadan Hazar kıyılarına kadar yayılır. Ön Asya, Afganıstan, Pakistan, Ganj kıyılarıdır. Trakya, Istanbul, Marmara, Güneybatı Anadolu’da yaygındır.Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yıllık otsu bitkidir. İçeriğinde A Vitamini, Çinko - Demir - Kalsiyum fosfat - Magnezyum fosfat - Mangan - Potasyum fosfat mineralleri bulunur. Bileşiminde uçucu yağlar, rezin, acı maddeler ve fenolik bileşikler bulunur. Yol kenarı, boş alanlarda oldukça çok rastlanır. Yaprakları parçalı ve tüysüzdür. Çiçekler dalların ucunda küçük başçıklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Başçıkların orta kısmında bulunan çiçekler tüp şeklinde ve sarı renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil şeklinde, beyaz renkli dişi çiçekler bulunur. Alman Papatyasi (Anthemis nabilis): Orta Avrupa’da yetişir ve kültürü de yapılır. Dişli çiçekleri beyazımsı renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve İzmir papatyası, yabânî papatya, beyaz papatya gibi isimlerle bilinmektedir.;

Papatya tüketiminin faydaları;

  • İdrar çoğaltıcı etkisi vardır, idrar kesesinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,
  • İştah açıcıdır,
  • Yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir,
  • Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir,
  • Stres azaltıcı ve ruhsal rahatlatıcı olarak kullanılır,
  • Regli dönemlerindeki depresif durumlarını gidermede yardımcı olur,
  • Sindirimi kolaylaştırır,
  • Böbrekteki kumları döker,
  • Kuru derinin rahatsızlığını, sedef hastalığının sebebiyet verdiği deri hasarını, deri döküntülerini, giderir, yaşlı derinin buruşukluklarını giderir ve düzgünleştirir, ultra - viyole radyasyonunun derideki hasarını azaltır,
  • Ateşi düşürür,
  • Sırt ağrılarına iyi gelir,
  • Cilt iltihaplanmaları ve güneş yanıkları için iyidir,
  • Bebeklerde egzemayı iyileştirmede yararlıdır,
  • Çocuklarda ishal kesmede faydalı olur,
  • Artrit, kas krampları ve romatizmayi iyileştirmeye yardımcı olur,
  • Jaundice (göz akı ) rahatsızlığını iyileştirir,
  • Saçın rengini açar ve parlaklaştırır,
  • Kötü nefes kokularını giderir,
  • Baş ağrılarına iyi gelir,
  • Astımın iyileşmesinde faydalıdır.

    Papatya yağı tüketiminin faydaları;

  • Spazm giderir,
  • Ağrıları dindirir,
  • Mikropları öldürür,
  • Sinirleri yatıştırır.

Yan Etkileri :
Öngörülen ölçülerde kullanıldığında belirlenmiş bir yan etkisi yoktur. Yağı, tiroit bezinin salgısını arttırdığından dikkatli kullanılmalıdır. Yine yağı tümör yapabilir ve karaciğeri rahatsız kişilerde kesinlikle zararlıdır. Dahili olarak alınmamalıdır.


Papatya çayı; Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (20 cl.) , 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış papatyalar, bir şişenin içine sıkıştırmadan, gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe iki hafta boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. İki hafta sonunda tülbentten süzülür. Elde edilen yağ, koyu renkli şişelere hava almayacak şekilde konup, serin bir yerde saklanır.

Tentür: 150 gr ince kiyilmiş papatya çiçeği 500 ml %70 lik alkol içine konur. Oda sicakliğinda ara sira çalkalayarak 10 - 15 gün bekletilip süzülür. Çiçeklerde kalan sivi iyice sikilarak tentüre katilir.

Öz: 30 gr papatya çiçeği 150 ml suda 10 - 15 dakika kaynatilip süzülür.

Şurup: 1 litre beyaz şarapta 1 yemek kasişi esmer seker eritilip içine kiyilmis papatya çiçekleri doldurulur. 15 gün dinlendirilir. Şekersiz olarak da yapilabilir. İçerken tatlandirilabilir. Sindirim kolaylaştirici bir şurup için en az 2 ay dinlendirilmesi gerekir.

Papatya merhemi: 250 g. içyağı (veya türdeşi bir yağ) tavada kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür. Elde edilen kıvamlı pomat, cam veya "sır"ı sağlam porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.

Banyo: 2 bardak papatya özü banyo suyuna katilarak küvette 30 - 35'c lik suda 10 - 20 dakika yatilir.

Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra, yumuşamış olan bu sıcak bitkilerden çıkan buhar genize çekilir. Çıkan buğunun çabucak dağılmasını engellemek için, başınızın üstünü havlu veya benzeri bir bez ile örtebilirsiniz.

Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra ılık sütle kompresler yapılır.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

BİRKAÇ ÖNERİ;
Papatya kokusu, sakinleştirici olup ani öfkelenmelere iyi gelir ve depresyonu azaltır, ayrıca uykusuzluğa da iyi gelir,

Kaynar su buharına atılmış çiçeklerinin buğusunu teneffüs ederseniz sinüslerinizi rahatlatır,

Soğuk papatya çayı kompresi göz kapağı iltihaplanmaları, kaşıntıları ve göz sulanmalarına iyi gelir,

Gargarasi diş eti yaralarına, ağız ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olur,

Sabahlari aç karnına çayı içildiğinde barsak parazitlerinden kurtulmaya yararlı olur,

Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkarsanız, cildinizin tazelenir ve sağlıklı bir renk kazandığını görürsünüz,

Saç bakımında, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlar beslenip güzelleşir, hoş bir parlaklık kazanır. Erkekler için, afrodizyaktır, kaynatılıp şekerle içilir.

Merhem olarak sürüldüğünde hemoroidlere iyi gelir,

Soğuk çay amenorrhea (âdetin anormal zamanda kesilmesi) yi iyileştirerek kanamanın olmasını kolaylaştırır,

Soğuk çay genellik uterus tıkanıklılığını iyileştirir,

Özellikle elma pektini ile kombine edildiğinde ishali iyileştirir,

Papatya haşlanarak lapa haline getirilerek, mesane gibi ürolojik rahatsızlığın ve ağrıların bulunduğu bölgelere kompres edilirse, ağrılar azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir,

İşitme güçlüğü çekenler içinde ada soğanı kızartıldığı papatya yağını sıcak olarak, sık sık kulağa damlatıldığında yeniden işitmeye faydalı olacaktır.

Boyar madde olarak da kullanılır.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Papatyanın şifa için kullanılması düşünülüyorsa, çiçekler sapsız olarak, mayıstan ağustosa kadar, öğle saatlerinde ve güneş varken toplanmalıdır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?