05 Haziran, 2008

FESLEĞEN - REYHAN OTU (Ocimum Basilicum)

Anayurdu Güney Asya'dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. 10-40 cm. boylanabilen, biryıllık duyarlı otsu bitkidir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz; pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumlan koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir. Bitki, tohumuyla çoğalır. Çok kokulu bir bitki olan fesleğen, bileşimi estragol, linelol, sineol ve pinen adı verilen maddelerden oluşan ve uçucu bir yağ olan fesleğen esansını içerir. Bu nedenle koku ve çeşni vermesi için yemeklere pişerken son anda katılır.

Fesleğen tüketmenin faydaları;
  • Hazımsızlığı önler,
  • Öksürüğü keser,
  • Baş dönmesini giderir,
  • Zafiyeti giderir,
  • Arı sokmasında yararlıdır,
  • Ağız yaralarını iyileştirir,
  • İdrar attırıcı ve gaz söktürücüdür,
  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır,
  • Kuvvet verir,
  • Cildi rahatlatır.
  • Kanser riskini azalttığı keşfedildi,
  • Baş ağrısını giderir,
  • Mide bulantısını yatıştırır,
  • Bağırsak parazitlerini öldürebilir,
  • Anne sütünü arttırmada kullanılır.

    UYARI; Fesleğenin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, ama bitkinin eterli yağı içten kullanılmaz.

    Bu etkileri sağlamak üzere kurutulduğunda genelde tıbbi niteliklerini ve kokusunu yitirdiğinden fesleğenin taze yaprakları ile infüzyon hazırlanır.

    Kullanıldığı yerler;

    Süte ve hardala karıştırılır,
    Sirke yapımında ve salatalarda kullanılır.
    Anadolu’da aroma vermesi için pekmez yapılırken içine konulur,
    Uçucu yağı parfümeride de kullanılır,
    Ete, balığa ve sosise kullanılır.

İnfüzyon hazırlama;
25-30 gram taze fesleğen yaprağı ılınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki-üç bardak olarak alınabilir.

Fesleğen saç losyonları; Saç derisini ve kökünü güçlendirir.

Fesleğen yağı; Selülitlere de iyi gelmektedir.

Bedenin güçlenmesi; Taze fesleğen yaprakları şarap içinde birkaç saat bekletildikten sonra bu şaraptan içilir.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Fesleğen kokuşu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratı kaçırır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?