24 Haziran, 2008

ZENCEFİL (Zingiber Officinale)

Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Antalya ve Adana gibi sıcak olan şehirlerimizde yetiştirilebilir kışın serada yazın dışarıda olabilir. Zencefil bitkisi Güneydoğu Asya’dan gelen bir bitkidir ve şimdi Jamaika ve diğer tropikal alanlarda da ekilmektedir. 120 cm.'ye kadar boylanabilen bitkinin bir yıllık ömrü olan gövdesinin, kamışınkini andıran duruşu vardır. Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu, 15-20 cm. uzunluktaki sivri uçlu ve mızrak biçimli yaprakları, gövdeyi saran kılıflardan çıkar. Kozalakları anımsatan küçük, beyaz ve üzeri mor lekeli çiçekleri pek seyrek açar ve kısır olurlar. Zencefilin kalın, etli, lifli ve boğum boğum yapılı kökgövdesi (rizomu) kahverengi sarımsı olup bundan yumrukökler çıkarak çevreye yayılır. Bitki, bu rizomların bölünüp ekilmesiyle çoğaltılır.Zencefil Çinli bitkibilimciler tarafından 2,500 yıldan fazla süredir yemek lezzetlendirici olarak ve aynı zamanda ilaç olarak kullanılmıştır.Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Taze zencefilin içerisinde B6 , C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif gibi mineraller vardır.

Zencefil tüketinin faydaları;
  • Metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahiptir,

  • Faranjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, kas hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kullanılır,

  • Akciğerleri temizler,

  • Terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesini sağlar,

  • Her türlü vasıtanın (uçak, tren, otomobil, otobüs, gemi vb) sebep olduğu baş dönmesi ve kusmaya karşı kulanılır,Hazımsızlık ve iştahsızlık ta etkilidir,

  • Gribe karşı etkilidir,

  • İçhuzursuzluk gibi şikayetlerde tavsiye edilir,

  • Kansere karşı kulanılmaktadır,

  • İyi bir zihin açıcıdır, hafızayı güçlendirir,

  • Doğum sonrasında annenin emzirme döneminde, anne sütünü artırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır,

  • Kanı sulandırır,

  • Damarları açar, pıhtılaşmayı önler.

    Yan etkileri;
    2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerekir, 2 yaşın üstündeki çocuklarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabilir.4 Yetişkinlerde ise zencefil tüketiminin günlük 4 gramı geçmemelidir, zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilebilir.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda;Bir çay kaşığı toz zencefil bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp macun yapılarak yenildiği zaman insanın içini ısıtarak bronşlarını açar ve temizler.Balgamı söktürür, öksürüğü keser.

    Öksürük için;
    Zencefil-zerdeçal-bal karışımını sabah ve akşam aç karnına şurup niyetine kullanabilirsiniz.
    Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır.

    Kışın salepin üzerine tarçın yerine zencefil serperek içilmesi yorgunluğu alır, sinir sistemini düzeltir.

    Taze zencefil kökünden yapılan turşu sofralara güzel bir çeşni olmanın yanında sindirime faydalı bir takviye olur.

    Bal ve toz zencefil karışımından hazırlanan macun, günde üç tatlı kaşığı yenildiğinde bel ve bacak ağrılarını, romatizmayı tedavi eder.

    DİPNOT; Zencefilin kurusu değil tazesi etkilidir.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?