20 Haziran, 2008

KEÇİBOYNUZU - HARNUP

Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup, buradan önce Hindistan, Berezilya, Arjantin, Avusturalya, ABD, doğu ve güney Afrika ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin ise Akdeniz ve Eğe bölölgesinin sahil şeridinde yabani olarak yetişir temmuz-ağustos aylarında, yeşilimsi renkli, çok küçük çiçekler açan, 3-10 m boyunda ağaç veya ağaççıklar.Yaprakları 5-11 yaprakçıklı, derimsi, üst tarafları parlak, alt yüzleri donuk yeşil renklidir. İçeriğinde; A , B , B2, B3, D, E vitaminlerini, sodyum, potasyum, çinko, kalsiyum, fosfor minerallerini barındırmaktadır. Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır Çiçekleri poligamdır, yâni aynı ağaçta erdisi, dişi ve erkek çiçekler bulunmaktadır. Yaşlı gövde ve dallardan çıkan çok sayıdaki yeşil çiçekleri salkım veya kedicik durumundadır. Çanak yaprakları küçük, taç yaprakları yoktur. Meyveleri 10-20 cm uzunlukta fasulye meyvesine benzer. Meyvelerinde sert, esmer renkli ve oval şekilli tohum taşır. Meyveler bir sene sonra olgunlaşır.

Keçiboynuzu tüketiminin faydaları;

  • Kuru meyvelerin temizlenmiş unu süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında kullanılır,

  • Gögsü yumuşatır ve balgam söker, bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir,

  • Gribe ve griple gelen öksürüğe karşı etkilidir,

  • Kemik erimesine iyi gelir,

  • Kansızlığı önler,

  • Gastrite karşı etkilidir,

  • Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler,

  • Diş ve diş etleri tedavilerinde olumlu etkileri vardır,

  • Tansiyon, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında faydalıdır,

  • Kanın zehirli maddelerini temizler,

  • Akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir,

  • Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler,

  • İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar,

  • Osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir,

  • Sperm sayısını arttırıcı özelliği vardır,

  • Taze meyveler ishal, kuru meyveler ise kabızlık yapıcıdır,

  • İyi huylu prostat büyümesine karşı etkilidir,

BİRKAÇ ÖNERİ;
Genel nefes darlığı, alerjik nefes darlığı ve soğuk alerjisi;

Orta büyüklükteki keçiboynuzundan altı-yedi adetini önce soğuk su altında yıkayınız. Daha sonra bunları küçük küçük (3, 4 cm uzunluğunda) kırarak, kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suyun içine atınız. Hafif ateşte 7, 8 dakika kaynatınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurunuz. Hergün sabah, kahvaltı arasında ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı içilir. Yaklaşık yarım litre olarak hazırladığınız keçiboynuzu suyu üç gün buzdolabında bozulmadan korunabilir. Her üç günde bir, taze olarak hazırlamanız gerekecektir. Hiç ara vermeden yirmi gün uygulayınız. Yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde hiç ara vermeden onbeş gün devam ediniz. Onbeş günlük kürü uygularken bir çay bardağı içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırınız ve sabah kahvaltınız arasında ve de akşam yemeğinden önce birer çay bardağı içiniz.

UYARI;
-
Keçiboynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltınızda ayrıca bal tüketmeyiniz.
-Daha güçlü olur diye bir çay kaşığından daha fazla bal ilave etmeyiniz.
-5 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda nefes darlığı veya alerjiye bağlı nefes darlığı söz konusu ise, bu taktirde uygulama sadece bir çay bardağı sabah kahvaltısı arasında içiniz.
-Akşam yemeklerinde içmeyiniz.

Akciğer kanserini önleyici olarak;
Uygulama 1 den en önemli farkı ve dikkat edilmesi gereken nokta kaynama süresidir. Soğuk su altında 6-7 adet keçiboynuzunu yıkadıktan sonra 600-650 ml (yarım litreden biraz fazla) kaynamakta olan suyun içine harnupları kırarak atınız. 3-4 dakika hafif ateşte ağzı kapalı olarak kaynadıktan sonra 20 dakika soğumaya bırakınız. Yirmi dakika sonra harnup parçalarını temiz bir kaşık ile kabın içerisinden çıkartınız. Soğuduktan sonra temiz bir kaba suyunu alınız. Her ay dört gün, sabah ve akşam birer çay bardağı içilir.

Hareketli sperm sayısını ve kalitesini artırıcı ve de erkeklerdeki iktidarsızlığa karşı;
Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6, 7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısınıda akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca hergün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca hergün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.

UYARI;
Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Ancak, bilmeniz gereken nokta kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış, elmaslar keçiboynuzu tohumu ile tartılarak satılmıştır. Bu yüzden, kırat ya da karat denilen ölçüye adını vermiştir.
-----------------------------------------------------------------------------
Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder. Dirhem, değişmekle birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir. Satıcı iki dirhemlik (8 çekirdek) bir şey satarken lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alanın itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere iki dirhem bir çekirdek denmesi bundan kaynaklanmaktadır.
-----------------------------------------------------------------------------
Tohumlarından elde edilen balsam, tekstil endüstrisinde apreleme için kullanılır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?