
KORUNMA YOLLARI:
Başta dengeli beslenme, bol vitamin tüketimi, sebze ve meyvenin bol tüketilmesi.
Allerjik nezle tedavisi için kullanılan birkaç çeşit ilaç vardır;
Antihistaminikler: Sıkça başvurulan ilaçlardır. Histaminin etkisini bloke ederek allerjik nezle belirtilerini önlemeye yönelik bir yaklaşımdır. Fakat histamin salınımı allerjik nezleye yol açan mekanizmalardan sadece bir tanesidir. Antihistaminikler muhtemelen burun akıntısını iyileştirecektir ancak tıkanıklık konusunda fazla bir şey yapamayacaktır. Antihistaminikler yan etki olarak en sık sersemlik hissine yol açarlar.
Dekonjestan: İlaçlar burundaki damarları daraltarak rahatlama sağlamayı hedefler. Bu ilaçlar bazı kişilerde sıkıntı hissi ve uykusuzluğa neden olabilir. Dekonjestan ilaçlar fazla kullanılırsa allerjik nezle belirtilerini daha da kötüleştirebilirler; Örneğin burun tıkanıklığı daha da artabilir.
Buruna Uygulanan Anti-Enflamatuar İlaçlar: Bugün allerjik tedavi için etkin tedavi imkanı sunan ilaçlar olarak görülmektedir. Doğrudan buruna uygulanan Flutikazon propiyonat burun bölgesinde anti enflamatuar etki göstererek tedavi sağlar. Allerjik nezle belirtilerinin temelinde yatan ana neden burundaki enflamasyon olduğu için, bu anti enflamatuar etki burundaki kaşıntı, akıntı, tıkanıklık ve hapşırmanın gerilemesini sağlar. Ağızdan alınarak bütün vücuda dağılmış olan antihistaminik ve dekonjestan ilaçlardan farklı olarak Flutikazon propiyonat, sersemlik hissine yol açmaz. Tedavide ilacı sadece ihtiyaç duyulan bölgeye yani buruna uygulamak mümkün olur.
KİME BAŞVURMAK GEREKİR?
Allerjik nezle konusunda hangi tedaviyi almak gerektiğine başvurulan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı hekim karar verebilecektir.
BİRKAÇ ÖNERİ:
İlkel olabilir fakat hemen herkesin bildiği iyi bir yöntem:)
Ben gribimde burnum tıkandığında uygularım ve çokta iyi sonuç alıyorum ve size de tavsiye ederim; kaynar suyu bir leğenin içine boşaltın ve burun deliklerinizin tam önüne biraz vicks sürüp başınıza bir örtü örtüp kaynar suyun buharıyla bir müddet başbaşa kalmalısınız 1 - 2 dakika sonra burnunuzun açıldığını hissedeceksiniz :)

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder