06 Eylül, 2008

ELMA

Kökeni Doğu Avrupa'dır. Hemen her yerde yetişen, beyaz veya pemhe çiçek açan, boyu değişik yükseklikte olan ağacın meyvesidir. Çeşitlı renkte hoş kokulu bir meyvedir. Ekşi, tatlı, mayhoş dan değişik tadlarda ve kımızıdan pembeye, sarıya kadar değişen renk tonlarıyla şifa dolu bir meyvedir.b İçeriğinde A, B, Bl, B2, B6, C ve E vitaminleri, posa uçan yağ, tanen, organik asidler, kalsiyum, potasyum, sodyum, şekerler, silisyum, demir, flor, fosfor, manganez, kükürt mineralleri bulunmaktadır.

Elma Tüketiminin Faydaları;

  • Kan yapar,

  • Doğumun kolay olmasını sağlar,

  • Hamilelerin mide bulantısını giderir,

  • Anne karnındaki bebeği iyi besler,

  • Uyku verir,

  • Hazmı kolaylaştırır,

  • Kilo vermede etkilidir,

  • Elmayı bolca yemek beyni açar,

  • Vücuttaki zararlı tuzları atar,

  • Sivilce, egzamalara iyi gelir,

  • Serinletici ve susuzluk giderici özelliği vardır,

  • Böbrekleri çalıştırır,

  • Uçuk, ağız içi iltihapları dedavisinde etkilir (Yemeye devam edilir),

  • Mide ülserine iyi gelir,

  • Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir,

  • Sarılık tedavisinde yemeye devam edilmelidir,

  • Karaciğeri güçlendirir,

  • Suyunu içmek halsizliğe iyi gelir,

  • Gözleri kuvvetlendirir,

  • Kolesterolü düşürür,

  • Mikroplan öldürür,

  • Safrayı düzenler,

  • Zihni açar,

  • Prostat ve akciğer kanseri riskini azaltır,

  • Parkinsonizm ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarından korur,

  • Damar sertliğine karşı koruyucudur,

  • Romatizma, gut ve şeker hastalığına karşı yararlıdır,

  • Nefes darlığına iyi gelir,

  • Hastalıklara karşı direnci arttırır,

  • Kokusu sinirleri rahatlatır ve gevşetir.

Yan Etkisi: Ekşi elmayı fazla yemek unutkanlık ve ateş yapar.


Amasya elması: Kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişçedir. Sapı uzunca ve kahverengidir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır.

Demir elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi irice, yuvarlak koniktir. Kabuğu ince, yeşil üzerine koyu kırmızı çizgili ve seyrek beneklidir. Eti gevrek, kokusuz ve mayhoştur. Çekirdekleri ufak, dolgun ve uzuncadır. Ortalama ağırlığı 125 gramdır.

Starking delicious elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak konik, dilimli,sarı üzerine kırmızı, seyrek noktalı ve parlaktır. Eti sarımsı, yumuşak, tatlı, sulu ve kokuludur. Ortalama ağırlığı 208 gramdır.

Golden delicious elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir. Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur. Ortalama ağırlığı 136 gramdır.

Jonathan elması: İri, silindirik ya da konik biçimdedir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı sulu ve tatlıdır.

Hüryemez elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi çok iri, basıktır. Sapı uzun ve kalındır. Kabuğu sarı-yeşil, seyrek kahverengi beneklidir. Eti gevrek, çok sulu ve çok mayhoştur. Çekirdekleri kısa dolgundur. Ortalama ağırlığı 300 gramdır.

BİRKAÇ ÖNERİ;
Gece yatarken 2 elma yemek, yüzün beyazlamasını sağlar,

Arpa içinde ya da arpa samanı içinde saklanırsa uzun süre dayanır,

Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıklıkların oluşması geciktirir,

Bir miktar elma sirkesi suya karıştırılıp cilt bakımı ve temizliği, saçlara yumuşaklık ve parlaklık kazandırmak için kullanılabilir,

Sabahları hiçbir şey yemeden evvel elma yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar,

Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar,

Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır ve yumuşatır,

Bal ekleyerek pişirildiğinde enerji verir,

Ortasına biraz marmelat ekleyip fırında pişirildiğinde, özellikle rejim yapanların tatlı yeme arzusunu giderir.

Bronşit, nezle, anjin; Elma çekirdekleri, ayva çekirdekleriyle beraber (yalnız elma çekirdeği de olur), ezilip kaynatılır. Sabahleyin süzülüp balla tatlandırılarak gargara yapılır. Bu çaydan içmeye devam edilir.

Kalp ve damar açıcı: Elmanın yeni çıkan filizleri, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir.

Bağırsak kurtları: Elma çekirdeği, kabak çekirdeğiyle beraber ezilip kaynatılır, sabahleyin süzülüp 1 su bardağı içilir. 1-2 saat yemek yenmez. 1 hafta devam edilir.

Zehirlenmelerde: Elma yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Çıban tedavisinde: Elma pişirilip çıban üzerine lapası bağlanır.

Zayıflamak için: Bir bardak suya bir-iki kahve kaşığı elma sirkesi ve bir kahve kaşığı bal ekleyip, karıştırın. Uygun bir rejimle birlikte kullanıldığında, düzenli kilo vermenize katkı sağlar.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
100 gr ELMADA ;
50 kalori, 85.6 gr su, 0.2 gr protein, 0.3 gr yağ, 10 gr şeker, 2 gr lif, 127 mğr potasyum, 13 mgr fosfor, 8 mgr magnezyum, 7 mgr kalsiyum, 4 mgr kükürt, 2 mgr sodyum bulunur.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?