14 Eylül, 2008

KİRAZ - (Cerasus avium )

Anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor. İçeriğinde A, C, B1, B2 ve B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum minerallerini, kinik asit barındırmaktadır.

Napolyon; Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı,
Bing; meyvesi çok iri kabuğu çok koyu bordo,
Karabodur; Eti açık sarı meyvesi orta irilikte kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı,
Dalbastı; Eti krem renkli.

Kiraz Tüketiminin Faydaları;

  • Menopoz döneminde faydalıdır,
  • Stresi yok eder,
  • Kolesterolü ve kan şekerini düşürür,
  • Kalp sağlığını iyileştirmede etkilidir,
  • Alerji ve enfeksiyon önleyicidir,
  • Kansere karşı korur,
  • Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir,
  • Romatizmal hastalıklarda faydalıdır,
  • Gut hastalıklarına etkisi vardır,
  • Eklem kireçlenmelerini önler,
  • Kabızlığı önlemede etkilidir,
  • Böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir,
  • Damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir,
  • Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir,
  • Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir,
  • Göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir,
  • Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur,
  • Peklik giderici özelliği vardır,
  • Sivilcelerin giderilmesini sağlar,
  • Ağaç kabukları yüksek ateşe iyi gelir,
  • Yapraklarının müshil etkisi vardır,
  • Çiçekleri göğsü yumuşatıcı olarak kullanılır,
  • Sapları, bronşite iyi gelir.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmeli,

    Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlı olur,

    Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır,

    Uzun süre dayanması için yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklanmalı, saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur ve daima yemeden hemen önce yıkanmalı,

    İçerdiği meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilir,

    Bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önler,

    Gölgede iyice kurutulmuş sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor. Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor. Bir litre su içine bir küçük avuç sapkonularak hazırlanan demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor,


    İdrar söktürücü, kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici;
    30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatın. etki gösterebilir,

    Derideki kırışıklıklar; Kiraz suyunu yüz ve boyun kısımlarına sürün,

    Ayak ve karın şişliği; Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlenir,

    İdrar söktürücü; Arpa ile kaynatılarak demlenir,

    İdrar zoru sorunu;Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılması,Karın ağrısı;Çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bölgesine konulması.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer görülüyor,
    --------------------------------------------------------------------------------
    Kirazın ismini Giresun kentinden aldığını,
    --------------------------------------------------------------------------------
    En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en kaliteli mobilya ve çeşitli araçların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor,
    Kiraz zamkı şapka ve kumaş endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor,
    --------------------------------------------------------------------------------
    100 gram kirazda,7 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor.
    --------------------------------------------------------------------------------
    20 kirazda 12 - 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?