14 Eylül, 2008

AVOKADO

Anavatanı Meksika ve Guetamala ve Güney Amerika'nın kuzey sahilleridir. Avokado, kabuğu yeşil, orta kısmı beyaz ve iri çekirdekli bir meyvedir. İçeriğindeki etken 14 mineral bulunmaktadır. Bunlardan bazıları A, B, D, E vitaminlerini potasyum, demirdir. Avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir.

Avokado Tüketiminin Faydaları;
  • Hücre yenilenmesini sağlar,
  • Metabolizmayı hızlandırarak vücudun yağ yakımına yardımcı olur,
  • İştah hissini azaltır,
  • Vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar,
  • Kabıza karşı etkilidir,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Kolesterolün yükselmesini önler,
  • Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır,
  • Yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder,
  • Hastalıkları önlemede önemli rol oynar,
  • Ruh sağlığımıza faydalıdır,
  • Dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar,
  • Kandaki kırmızı kan hücrelerini yapar,
  • Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur,
  • Yaraların iyileşmesine katkıda bulunur,
  • Cildi korur ve besler, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derilerin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur.


    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze yada kuru soğan kıyılarak ilave edilir, Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez.

    Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir.

    Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.

    Mantar sote gibi sote yapılabilir.

    Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.

    Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.

    Saltalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

    Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kerevizle servis yapılır.

    Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, marul yaprakları, domates dilimleri , taze soğan koyulur, arasına mayonez gezdirilir afiyetle yenir.

    Cilt kırışıklıklarını giderme; Avokadonun içi ezilerek bal ve biraz elma sirkesi ile karıştırıldıktan sonra çırpılmış bir yumurta sarısı ve 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı bu karışıma yavaşça karıştırılarak hazırlanır, maske olarak kullanılır.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Avokado, yağı ve suyu hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için kozmetik alanında cilt kremi, losyon ve güneş yağlarında kullanılır.
    -----------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?