28 Eylül, 2008

ANDROPOZ


İleri yaş erkeklerdeki testesteron yani erkeklik hormonundaki düşüş, andropoz olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda erkeklik hormonu tamamen ortadan kalkmaz. Buna ‘androjen yetersizlik sendromu’ adı verilir. Erkeklerde bu olay kadınlardaki gibi bıçak sırtı bir gelişim göstermemekte sadece erkeklik hormonunun azalmasına bağlı olarak bazı belirtileri de beraberinde getirmektedir.

Genelde 40 yaşlarından itibaren bir erkeğin vücudu senede %1 oranında daha az testosteron hormonu üretmeye başlar. Bu hormon kasların ve kemiklerin gücünü, vücuttaki yağ dağılımını, sperm üretimini, seks enerjisini ve vücudun büyümesini sağlayan temel hormondur. Bir çok erkekte hormon seviyesi düşer ama gerçekte yaşamları boyunca vücudun ihtiyacı olan normal seviyesini korur (yani kadınlardaki gibi birden kesilmez).

Andropoz, erkekler için önlenemez bir süreçtir. Hayatın ilerleyen dönümlerinde ortaya çıkan doğal bir gidişattır ve yalnızca bunun hekim kontrolü ile hayat kalitesini düşürmesine izin verilmeden yaşanması söz konusu olabilir. Yaş büyümesi ile prostat büyümesi adayı olan erkeklerde, dışarıdan erkeklik hormonu takviyesi ile prostat kanseri riski de kendini göstermektedir. Prostat kanseri testesteron ile beslenen bir kanser türü olduğu için bu hastalarda öncelikle erkeklik hormonunun yok edilmesine yönelik tedaviler uygulanıyor. Testesteron yüksekliğinin prostat kanserine yol açtığı ispat edilmemiş olsa da, hastada tanı konulmamış bir prostat kanseri varsa bu durum, hastalığın alevlenerek çok hızlı ilerlemesine yol açmaktadır.

Testesteron hormonu, iyi huylu prostat büyümesi riskini artırmaktadır. Ancak hastaların, sıkı bir takip altında erkeklik hormonu takviyesi almalarında bir sakınca yoktur. Tedavide kullanılacak hormonun dozu da, hekim tarafından belirlenmelidir.

ANDROPOZUN BELİRTİLERİ;
Andropoz, psikolojik ve bedensel belirtiler ile cinsel yakınmalar ile kendini gösterir.
Psikolojik belirtilerinde; depresif bir ruh hali, sinirlilik, kaygı, motivasyonda azalma ve kronik yorgunluk hissi görülür. Hafıza da olumsuz etkilendiği için unutkanlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Hastada var olan bir zihinsel problem andropoz ile tetiklenir.

Bedensel belirtilerinde; ani ateş basmaları, yaygın kas ve eklem ağrıları, uyku ihtiyacının artması, halsizlik, işe konsantre olamama gibi durumlar ortaya çıkar. Karında 10-15 kg yağ tutulması görülür.

Seksüel belirtilerde; Testislerde küçülme ve sertleşme ( testosteron azalmaz ), Ereksiyonda güçlük olduğunda uzama, Yavaş ve güçsüz meni çıkarma, erkeklik hormonunun düşüklüğü sonrası libido denilen cinsel isteğin azalması görülmektedir. Andropozda ereksiyon problemleri çok sık görülmektedir.

Erkeklerde ileri yaşın getirdiği osteoporoz durumları yani kemik erimesi, andropoz ile ortaya çıkan durumlardan biridir.

Bu değişimleri etkileyen en önemli faktörler ise şöyle sıralanabilir ;
· Vücut değişimleri, kas gücünde azalma, çabuk yorulma
· Kalp-damar hastalıkları
· Solunum sistemi hastalıkları
· Şeker hastalığı
· Dejeneratif eklem hastalıkları
· Prostat hastalıkları, operasyonlar
· Kullanılan bazı ilaçlar ( tansiyon, depresyon vb.)
· Alkol, sigara
· Başarısızlık korkusu
· Cinsel ilişki sırasında ölme korkusu
· Monotonluk
·Beklentilerin azalması
·Toplumun yaşlı cinselliğini yok farz etmesi
·Kendine ait bir mekana sahip olamama Sosyo-ekonomik güçlükler

BU DEĞİŞİMLERİ YAŞAYAN ERKEĞİN HAYATINDA NELER OLUYOR?
Çocuklar kendi yaşamlarını kuruyor ve evden gidiyorlar,
Anne-babalar vefat ediyorlar,
İş imkanları gittikçe bitiyor,
Evlilikler yıkılıyor,
Dostlar hastalanmaya başlıyor,
Ümitler bitiyor Hayaller gerçekleştirilmeden yaşam bitmiş oluyor.

TEDAVİSİ
Hastaya erkekli hormonu dışarıdan tablet, iğne ya da cilde yapıştırılan yavaş emilimli bantlar ile verilerek andropoz ile ortaya çıkan bedensel belirtilerin düzeldiği, hastanın kendine güven hissinin geri geldiği, fiziksel ve konsantrasyon gücünün arttığı, cinsel arzudaki azalmanın kaybolduğu bilinmektedir.Herşeyden önemlisi, andropozu atlatabilmek için ne yazık ki kişinin önce içinde bulunduğu durumu kabullenmesi gerekiyor. Aile bireylerinin anlayışlı olmaları önemli bir etken. Baba ve Koca olarak hala varlığını koruduğunu hissetmek, evdeki herkesin kendisine saygı ve sevgi ile destek olduğunu düşünmek kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca yaşamdaki stresi ve üzüntüleri azaltmak etkili olabilir. Diğer taraftan seksi dostluk, sevgi, içtenlik gibi farklı boyutlarda yaşamayı öğrenmek, çiftlerin bu sorunu daha sorunsuz atlatmasını sağlayabilir.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?