18 Eylül, 2008

ISPANAK (Spinacia Oleracea)
Tek yıllık sebze olan ıspanağın anavatanının güney Türkistan, Kafkasya, Nepal yani batı Asya olduğu kabul edilmiştir. 2000 m yükseklere kadar çıkabilen bir sebzedir. Koyu yeşil yaprakları vardır. Doğu Karadeniz bölgesinde çok sınırlı olmak üzere, bunun dışındaki bütün bölgelerimizde yetişebilen ve büyük miktarlarda üretilen bir sebzedir. Ispanak sıcak bölgelerimizde yaz sonlarında ve kışın, soğuk yörelerimizde ise kış ve ilkbahar döneminde üretilir. Kış mevsimi boyunca bütün bölgelerimizde tüketilen bir sebzedir. İçeriğinde A, B, C, E grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor.

Ispanak Tüketiminin Faydaları;

  • Bol kan yapar,
  • Kemiklerin güçlenmesini sağlar,
  • Dişlerin sağlamlığını olumlu yönde etkiler,
  • Kalp adalelerini kuvvetlendirir,
  • Pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önler,
  • Karaciğeri, lenf bezlerini uyarır,
  • Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir,
  • Yorgunluğu giderir,
  • Zihni kuvvetlendirir,
  • Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini ve görme bozukluklarına karşı etkilidir,
  • Kansızlığa iyi gelir ve kan dolaşımını uyarır,
  • Kanser oluşumunu engeller,
  • Kalp ve damar hastalıklarını olumlu yönde etkiler,
  • Soğuk algınlığına iyi gelir,
  • Göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır,
  • Yüksek tansiyona iyi gelir,
  • Yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir,
  • Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir,
  • Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir,
  • Sindirimi kolaylaştırır,
  • İdrar söktürücüdür,
  • Hemoroite (Basur) iyi gelir,
  • Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır,
  • Kolesterolü düşürür,
  • Şeker hastalarına yararlıdır.

Uyarı; romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olanlara tavsiye edilmez.


BİRKAÇ ÖNERİ;
Vücuda kuvvet ve dinçlik verir;
Ispanağı kaynatılıp suyu içilir,

Cilt bakımı;
Ispanak kaynamış süte batırılıp yüze ve boyna maske yapılabilir. Bu maske sivilcelere karşı da yararlıdır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?