14 Eylül, 2008

KİVİ

Anayurdu Çin olmasına karşın bu bitkiyi ve meyvesini, ülkesinin haberci kuşu Kiwi adıyla dünyaya tanıtan Yeni Zelanda'dır. Kivi asması, yaprağını döken, tırmanıcı ve sarılıcı, üzüm asmasına benzeyen, güçlü bir bitkidir. Ağaçlara ve insan eliyle yapılmış desteklere tırmanarak 5-7 m. kadar boylanabilir. Ekonomik ömrü 20-30 yıldır. Ana gövdesi 20 cm'ye kadar kalınlaşabilir. Genç sürgünleri (dalları), parlak kırmızı renkte tüylerle kaplıdır. Asma gibi sülük çıkarmayıp yatay uzayan bu sürgünlerin, desteklere dayandırılması gerekir. 20-30 cm. çaplı, kalp biçiminde, üst yüzü parlak ve canlı yeşil renkli, kenarları dişli yaprakları vardır.İçeriğinde A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, protein, magnezyum, sodyum, çinko, bakır, selenyum, mineralleri, tiamin, riboflavin, niasin, IU folik asit bulunur.

Kivi Tüketiminin Faydaları;

  • Vücudu toksinlerden arındırır,
  • Zararlı kolesterolü düşürür, faydalı kolesterolü yükseltir,
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler,
  • Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir,
  • Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır,
  • Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur,
  • Kan basıncını dengeler,
  • Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür,
  • Karaciğeri çalıştırır,
  • Kanı temizler,
  • Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır,
  • Stres azaltıcı etkisi vardır,
  • Cinsel isteği arttırır.


    BİRKAÇ ÖNERİ
    Dilimlenmiş kivi cilde konursa cildi besler ve nemlendirir,

    Yıpranmış ve kırışmış ciltler için maske;
    Kivi ezilerek suyu çıkarıldıktan sonra elde edilen püre olarak kullanılabilir,

    Buzdolabında saklanması gerekir,

    Kivinin çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız, kapalı bir plastik çantada içerisinde bir elma, armut yada muzla saklayın.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Kivi meyvesinin doğal koşullarda 2-3 ay, soğuk hava depolarında 6-8 ay kolaylıkta saklanabilir,
    ------------------------------------------------------------------------
    100 gr. taze kivi meyvesinin besin değerleri:
    66 kalori; 17.5 gr. karbonhidrat; 0,79 gr. protein; 0,07 gr. yağ; 0 kolesterol; 0,45 gr. lif; 64 mgr. fosfor; 0,51 mgr. demir; 16 mgr. kalsiyum; 226 mgr. potasyum: 30 mgr. magnezyum: 175 IU A vitamini: 100-400 mgr. C vitamini: 0,02 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,50 mgr. B3 vitamini.
    -----------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?