05 Eylül, 2008

ŞEFTALİ

Şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Ülkemizde en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. İçerisinde A, B1, B2, B3, C vitaminlerini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini barındırır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır. Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir.

Şeftali Tüketiminin Faydaları;

  • Ateşi düşürür,
  • Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,
  • Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştırır,

  • Böbrek taşlarını eritir,

  • Ağız kokusunu alır,

  • Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar,

  • Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır,

  • Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir,

  • Kanı zehirlerden temizler,

  • Bol miktarda idrar söktürür ve idrar yollarını temizler,

  • Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür,

  • Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır,

  • Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir,

  • Meyvesi hazmı kolaylaştırır,

  • Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır,

  • Hazmı kolaylaştırır,

  • Kanı temizler,

  • Kansere karşı koruyucudur,

  • Kalp krizi riskini azaltır,

  • Cildi nemlendirir ve canlandırır,

  • Susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir.

Çay: Şeftali çiçeğininin kuru yada tazesinin 10 gr’ını 1 litre kaynayan suya atın. 10 dakika bekletin.

BİRKAÇ ÖNERİ:
Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletirseniz olgunlaşmalarını sağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz.

Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir.

Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Şeftali aslen Farsça bir sözcüktür. Orijinali şeft-i alu biçimindedir. Anlamı ise etli erik demektir.
-----------------------------------------------------------------------------------------
100 gram şeftalideki besin değeri;
A vitamini 1330 iu, B 1 vitamini 0.02 mg, B 2 vitamini 0.05 mg, B 3 vitamini 1 mg, C vitamini 7 mg, Potasyum 202 mg, Yağ 0.1 gr, Karbonhidrat 9.7 gr, Protein 0.6 gr, Kalori 38 kcal, Fosfor 19 mg. ‘dır.
----------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?