17 Eylül, 2008

KEREVİZ (Apium)

Anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada kolayca don tutar. Yumrukökleri şişkin, etli ve lifli; 2-5 yaprakçıktan oluşan yapraklan çok parçalı ve yaprak sapı olukludur. Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara ise sap ya da yaprak kereviz denir. Kereviz bitkisi birinci yılında yalnızca kök ve yapraklarını geliştirir, ikinci yılında sapı sürerek beyaz ya da sarımsı renkte çiçeklerini açar ve tohum verir. Tohumları 1,5-2 mm. uzunlukta, esmer renkli ve özel kokulu olur. Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır. Ancak, fide halindeyken yeri değiştirilerek şaşırtma yapılmalıdır. Ülkemizde bolca yetiştirilmekte olan kereviz, 30-100 cm. boylanabilir. İçeriğinde A, B, B1, B2, Folate AB ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, fosfor, çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir.

Kereviz Tüketiminin Faydaları;
  • Uyarıcıdır,
  • Kandaki stres hormonlarını azaltır,
  • Sinir yorgunluğunu giderir,
  • Vücudu kuvvetlendirir,
  • Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir,
  • İştah açıcıdır,
  • Ağız kokusunu giderir,
  • Öksürüğü keser,
  • Kanı temizler,
  • Karaciğer şişliğini giderir,
  • Sarılığı giderir,
  • Sivilceleri azaltır,
  • Gaz söktürücüdür,
  • Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur,
  • Yüksek tansiyonu düşür,
  • Şeker hastalığında faydalıdır,
  • Prostata iyi gelir,
  • Hipertansiyonu etkliler,
  • Mideyi kuvvetlendirir,
  • Ağrıları giderir,
  • Cilde tazelik ve parlaklık verir,
  • Unutkanlığa karşı faydalıdır,
  • Anne sütünü arttırır,
  • Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır,
  • İdrar söker.


    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Bütün bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 bardak kaynar suya, piyasadan satın alınan, sonbaharda toplanmış olgun kereviz tohumlarından o anda ezilmiş 1-2 tatlı kasığı atılır ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, günde üç kez birer bardak olarak içilir.

    Mide asidi ve İdrar zorluğu;
    Kaynatılıp suyu içilir,

    Gaz sancısı;
    Kereviz kaynatılırken suyuna limon ilave edilirse.

    Adet düzensizliği;
    Kereviz tohumu.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir:
    17 kalori; 0,9 gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini. 100 gr.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Kök kerevizin şunlardır:
    40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.
    ---------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?