06 Eylül, 2008

KARPUZ (Citrullus Vulgaris)

Anayurdu Afrika' nın tropikal bölgeleridir. Dünya karpuz üretiminin %25’si Türkiye'de yapılmaktadır. Karpuzda B, B1, B2, C vitaminleri, demir, kalsiyum, Beta karoten, potasyum vardır. Sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır.Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12°C’nin üzerinde olmalıdır. Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir. Mayıs ve eylül aylarında ancak özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur.

Karpuz Tüketiminin Faydaları;
  • Kanser türlerine karşı etkilidir,
  • İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar,
  • Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürür,
  • Böbrekleri çalıştırıyor, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor,idrar söktürüyor,
  • Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan diyetlerde tüketilebilir,
  • Böbrekteki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur,
  • İçerisinde bulunan 'likopen' maddesi, kalbi enfarktüs olasılığına karşı koruyor, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur,
  • Vücuda zindelik ve enerji verir.

    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat etmeliyiz. Kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır. Şekli simetrik olmalıdır. Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır.

    Olgun karpuz oda sıcaklığında tutulmalıdır. Ancak çok uzun bir süre değil. Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir

    Eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin. Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edin. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

    Karpuzu yemekten çok önce ve çekirdekleriyle birlikte, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü, yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor.

    Karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle, olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız.

    BİLİYOR MUYDUNUZ?
    Kabak bitkisinin kökü ile aşılanması sonucunda üründen daha fazla verim alınabilmektedir.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Mısır' daki antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Karpuzun % 95'i sudur.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminleri gelir, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?