04 Eylül, 2008

KARAHİNDİBA (Aslandişi)

Yol kenarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir. Kökünde; Torexacin, levulin, inulin ve şeker vardır. Yaprakları ilkbahar; kökleri ise, sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.

Karahindiba Tüketiminin Faydaları;

  • Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser,
  • İdrar söktürür,
  • Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını giderir,

  • Balgamlı ishalleri keser,

  • Karaciğer şişkinliğini indirir,

  • Böbrek ve safra taşlarını düşürür,

  • Sarılıkta faydalıdır,

  • Anne sütünü artırır,

  • Taze sürgünleri kırıldığı zaman akan sütü de dişleri temizler,

  • Öğütülen kökü, kahveye katılır,

  • Egzama ve aknelere karşı yararlı olur,

  • Bedene zindelik ve güç verir.


    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Karahindibanın bu tonik etkisinden yararlanmak üzere, bir bez torbaya konulan bitki demeti, banyonun sıcak su musluğu altına asılır. Sıcak su akıtılarak doldurulan küvete daha sonra biraz soğuk su eklenip içine girilerek banyo yapılır,

    Bitkinin yeşil bölümleri ezilerek yüz maskelerine katıldığında cildi temizler ve nemlendirir,

    Egzama ve akneler için; bitkinin yaprakları kaynar suya atılıp 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon, şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?