09 Eylül, 2008

GÜL

Mayıs-haziran ayları arasında, pembe, beyazımsı, sarı, kırmızı renkli çiçekler açan, güzel kokulu çok senelık, çalımsı ve dikenli bir bitki. Gövdeleri silindir biçimli, yeşilimsi, esmer renkli, çok dallı ve dallar sık dikenlidir. Dikenlerin uçları kıvrık ve genellikle kırmızı renktedir. Yapraklar saplı ve kulakçıklı, 5-7 yaprakçıklıdır. Çiçekler dallarında tek tek veya kümeler hâlinde bulunur. Çanak yaprakları 5 parçalı, taç yaprakları ise çok parçalıdır. Deniz seviyesinden îtibâren, 3500 m yüksekliğe kadar, kâfi derecede rutûbetli ve geçirgen topraklarda yetişir. Türkiye’de yabânî olarak yetişen 23 türü bulunmaktadir. Çok eski bir kültür bitkisidir. Menşei kesin olarak bilinmemekle birlikte, çogu gül çesitlerinin menşeinin Asya’nin mutedil bölgeleri olduğu kabul edilmektedir. Gül çiçeğinin taç yapraklarında uçucu yag, tanen, gallik asit, kuarsitrin, siyanin, şeker ve mum vardır.

Isparta gülü (Rosa damascena): Çok eski bir kültür bitkisi olduğu için menşei belli değildir. Halen Isparta çevresinde bol miktarda yetiştirilmektedir.Isparta veya yağ gülü, Isparta çevresinde, 1,5-2 m aralıkla sıralar hâlinde ekilmektedir. Üretilmesi çelikle yapılır. Çelikler de kasım ve aralık aylarında ekilir. Ürün ikinci yıldan îtibâren alınmaya başlar. Üçüncü ve dördüncü yaşlarda verim en fazladır. Daha sonra bu yaşlı güller kesilerek gençleştirme yoluna gidilir. Gül bahçelerinden gençleştirme sûretiyle 15-20 sene faydalanılabilir.

Yabânî gül (Rosa canina): Memleketimizde oldukça yaygın bir gül çeşididir. 2-3 m yüksekliğinde, pembe veya beyaz çiçekli bir ağaççıktır. Meyveleri parlak kırmızı renktedir. Bu gülün olgun meyvelerini saran, baslangıçta ağzı dar bir bardak şeklinde olan çiçek ekseni, çiçek tablası olgunlaşınca etlenip, kırmızı bir renk alır. Bu meyvelere “kuşburnu” adı verilir. Bileşiminde tanen, pektin, vitamin C, şekerler ve organik asitler vardır. Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra taşlarına karşı, C vitamini yönünden zengin olduğu için de bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.


Gülün, Gül Suyunun ve Yağının Tüketiminin Faydaları:
  • İshali keser,
  • Bademcik ve boğaz iltihaplarını giderir,

  • Mikrop öldürücüdür,

  • Gül çiçeğinin yapraklarının çayı bağırsakları rahatlatır ve bulantıyı keser,

  • Bu su ile göze banyo yaptırılırsa göz kanlanmasını ve nezlesini giderir,

  • Gargarası ağız yaralarına ve diş ağrılarına iyi gelir,

  • Gül yağı ve gül suyu cildi gerginleştirir ve cilde canlılık verir,

  • Gül reçeli mideyi kuvvetlendirir,

  • Gül suyuna batırılmış bez alna konulursa baş ağrısını giderir,

  • Taze gül taç yapraklarının badem yağına batırılıp bir süre bekletilmesi ile elde edilen gül yağı, göz çevresindeki kırışıklıkları giderir,

  • Basur memelerine faydalıdır,

  • Kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanılır,

  • Sindirim sistemi iltihaplarında faydalıdır,

  • Saçtaki kepeklenmeyi engeller,

  • Göğüs hastalıklarında etkilidir,

  • Burkulma ve eziklerde faydalıdır.

Çay; 5 bardak kaynayan suya yarım avuç gül yaprağı atılarak 1-2 dakika kaynatılır. 5 dakika demlendirilir. Günde 3 kere 1 fincan içilir. Aynı karışımla gargara ve çabuk kızaran yorgunluktan yaşaran gözler için göz banyosu, ılık halde el ayak banyosu yapılır.

Gül Reçeli; 2 su bardağı taze gül taç yapraklarını, 2 bardak şeker ile karıştırın. 1 bardak su ile kısık ateşte 1-2 saat pişirin. İnmesinden biraz evvel yarım limonun suyunu katın.


BİRKAÇ ÖNERİ;
1 litre kaynayan su içine 1 avuç kuru gül taç yapraklarını atın, 5 dakika demleyin. Günde 2 fincan için.

Gül reçeli, gül şarabı, gül balı yenmeye devam edildiğinde mideyi kuvvetlendirir. Yaralara, tıkanıklıklara iyi gelir.

Gül kurusu için güller tomurcuk halindeyken sabah güneş doğmadan evvel toplanır. Gölgede kurutulur. Gerektiği zaman suyla kaynatılır.

İshal olunca;
20gr gül kurusu 1 litre suda kaynatılır. Günde 3 fincan içilir.

Ağız yaralarında;
Uygun bir kavanoza 1 litre su, 50 gram taze gül çiçeği yaprağı konularak, güneşte 1 hafta bekletilerek gerektiğinde kullanılabilecek çok yararlı bir gargara ilacı elde edilir. Fazla kullanılırsa ciğerlere zarar verir. 20 günlük kürler halinde kullanılması uygundur.

Hafif sindirim sistemi iltihaplarına, romatizma, eklem iltihaplarına;
Kavanoza 40 gr gül yaprağı konur. Üstüne 1 litre saf su konur. 7-15 gün güneşte bekletilir. Gerektiğinde gargara, antiseptik olarak, (mikrop öldürücü olarak) hafif boğaz hastalıklarında kullanılabilir.

Bir kap içine iki avuç kuru gül yaprağı koyarak üzerine yarım litre kaynar su dökün. Sıcak bir yerde 24 saat bırakın. Tülbentten geçirin. yarım kilo şeker (veya bal) katarak kısık ateşte pişirin. Günde iki-dört çorba kaşığı için.

SAÇLAR;
30gr şampuanın içine 12 damla gül yağı koyun. Karıştırın saç diplerine masaj yaparak yıkayın. Saçı besler, saç kepeklenmesini önler.

4 damla gül yağını saç fırçanıza dökün saçınızı tarayın. saçlarını besleyip canlandıracaktır.

KADIN HASTALIKLARI;
Rahim ve makat hastalıklarında 50gr gül kurusu bir avuç anason ile kaynatılıp her gün bir fincan içilir.

Gülsuyu cildi temizlemekte etkin tonik olarak kullanılır. Kadınlarda görülen hafif vajinal akıntılarda genital organlarını gül suyu ile yıkanırsa iyi gelir.

CİLT VE YARALAR;
4 litre üzüm sirkesi içine 10 avuç kuru gül taç yapraklarını ekleyip karıştırın. 15-20 gün güneşte tutup süzün. Gargara, losyon, makyaj temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Gül suyu cilt için çok güzel bir toniktir.

3 çay bardağı gül suyuna 1 çay bardağı vazelin konup merhem yapılır. El, dudak çatlakları için günde 2-3 kere sürülür.

Vazelinin içine 8 damla gül yağı koyarak el ve cildinize sürebilirsiniz.

1/2 kilo gül yaprağını, 1/2 kilo iç yağ ile karıştırın. 10-15 gün dinlenmeye bırakın. Çok kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Temiz bir merhem elde edene kadar temiz bir tülbentten geçirin. Cildinize sürerek kullanın.

Gül yağı cilde canlılık kazandırarak gerginleştirir, cilteki doğum lekelerini alır.

Saf zeytin yağının içine 10-15 damla gül yağı koyun, vücuda masaj yapın.

Gülsuyu kokulu gül yapraklarını (temiz hastalıksız)toplayın. çok fazla kurumayacak şekilde gölgede kurutun. Bir kaseye bez serin üzerine gül yapraklarını kalın bir tabaka halinde yayın. Üzerine kalın bir kağıtla örtün. İçinde kor bulunan toprak bir kabı kağıdın üzerine koyun. Isının etkisiyle kasenin içine damla damla gül suyu süzülür. Yüzdeki kırışıklıkları gidermek şiş gözlerin şişkinliğini indirmek, hasta deriyi tedavi etmek için güzellik ve makyaj temizlemek için kullanılır.

Temiz beyaz kısımları ayıklanmış 300 gül yaprağını koyu renkli şişeye koyun Üzerine 1 litre yağmur suyunu doldurun. Güneşte 15 gün tutun . Gerektiği zaman 1 bardak suyun içine 1 kahve fincanı konup içilir. Yaralara sürülür. Cilt temizlenir.

1 litre şarabın içine 1 avuç gülün yapraklarını atın, yarım saat kadar şarabın içinde bekletin. 1 çorba kaşığı için, ayrıca yaralara sürmek için kullanabilirsiniz. Cildinizi temizleyin. Küvete banyo suyunun içine 11-15 damla gül yağı damlatıp iyice karıştırın. Göze temasını önleyerek içinde 15-20 dakika oturun.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Çiçekler sabahin erken saatlerinden güneş doğmadan toplanip gölgede kurutulur. Su buhari ile distilasyona tâbi tutulur. Elde edilen kismin üst tarafinda gül yaği toplanir. Alttaki sulu kisim ise gül suyunu teşkil eder. Genellikle 3000-3500 kg çiçekten, 1 kg gül yaği, 500 kg gül suyu elde edilmektedir.
-------------------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?