13 Eylül, 2008

ANANAS

Anavatanı Güney Amerika'dır. Bitkinin boyu ve enlemesine yayılışı 90 cm kadar olur. Bitkinin pembe çiçekli bölümü sonunda yenilebilir bir meyveye dönüşür. Ananas bitkileri çiçekçilerde vermek üzere hazır olduğu zaman satışa sunulmaktadır. İlk olarak 1555 yılında Brezilya'da bulunmuştur. İçeriğinde B, B1 ,C vitaminleri ile manganez minerali ,thiamin ve riboflavin adlı enerji üretimi için gerekli maddeler bulunur. Taze ananasın içinde bulunan protein sindiren enzim olan, "bromelain" maddesi bir çok hastalığın savaşçısıdır. Yıl boyunca aydınlık ve sıcak ortam ister. Sert olmayan ,oda sıcaklığında suyla sulanmalı,Kışın az,İlkbahar ve Yaz aylarında ise bol su verilmelidir. Mayıs Eylül arası iki hafta arayla az dozda besin verilmelidir.Bitkinin boyu ve enlemesine yayılışı 90 cm kadar olur. Bitkinin pembe çiçekli bölümü sonunda yenilebilir bir meyveye dönüşür. Ananas bitkileri çiçekçilerde vermek üzere hazır olduğu zaman satışa sunulmaktadır.


Ananas Tüketiminin Faydaları;

  • Sindirime yardımcı olur,
  • Hücre kaybını engeller,
  • Vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri azaltır,
  • Sinüzie etkilidir,
  • Bademcik iltihabı tedavisinde faydalıdır,
  • Gut hastalığı tedavisinde kullanılır,
  • Mafsal iltihabı yada yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde faydalıdır,
  • Bağışılık sisteminin destekçisidi,
  • Sağlıklı bir diyet meyvesidir,
  • Kanser riskini azaltır,
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır,
  • Kolestrolü düşürür,
  • Yüksek tansiyon riskini azaltır.


    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Tombul, taze gözüken ve mümkün oldukça en geniş olanını seçin, ananas ne kadar genişse yenilebilir kısmı o kadar fazla olur,

    Taze gözüken koyu yeşil yapraklar iyi kalitede olduğunun belirtisidir,

    Kokusu da iyi kalitede olduğunun bir göstergesidir fakat soğuk ortamlarda muhafaza edildiği için genelde kokusu oda ortamında olmadıkça fazla hissedilmez,

    Yaprakların kolayca çıkabilir olması yada kabuğunun rengi ananasın olgunluğu yada iyi kaliteli olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Ananası olgunlaşması için saklamak gerektiği hakkındaki bilgilerde yanlış yönlendiricidirler. Ananas hasat edildikten sonra ne olgunlaşır nede tadı tatlılaşır. Ananas olgunlaşmaya çok yakınken hasat edilir ve hemen pazarlara gönderilir. Bu yüzden hemen yenilmesi gerekir,

    Ananasın üst yapraklı bölümünü bıçakla kesin. Daha sonra boylamasına 4 parçaya ayırıp kavun keser gibi kabuğundan meyvesini ayırıp dilimleyebilirsiniz. Eğer ananasın kabuğunu meyva salatası olarak kullanmak ve yapraklarının dekoratif bir görüntü vermesini istiyorsanız ananası boylamasına ikiye ayırıp yine kavun keser gibi etli kısmını kabuğundan ayırabilirsiniz. Elde edeceğiniz ananas kabuğunu meyve salatası, yeşil salata yada dondurma koymak maksadıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca güzel bir şekilde ananası dilimlemenin ve ortadaki sert kısmından kolayca kurtulmanın en kolay yolu bir ananas dilimleyicisi satın almaktır. Bu alet yardımıyla dilimleri çıkardığınızda elde edeceğiniz ananasın çanağını hazırlayacağınız meyve salatalarını servis etmekte dekoratif kap maksadıyla kullanabilirsiniz,

    Ananası saklamak için streç yada alimünyum folyoya sararak kokusunun diğer yiyeceklere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları ağzı sıkıca kapatılmış bir saklama kabında buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz,

    Ananas optimum 80°C de 4-5 gün saklanabilirler. Dilimlenmiş ananslar ise streç ya da alüminyum folyo ile sarılarak 2-4 gün buzdolabında saklanabilinir.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?