18 Eylül, 2008

KARNABAHAR (Brassica Oleracea)

Vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Yurdumuzda; güzlük turfanda karnıbahar, kışlık karnıbahar ve mart karnıbaharı olmak üzere üç çeşidi vardır. İçeriğinde A, B1, B2, B6, C, E, K, fosfat, fosfor, protein, magnezyum, manganez, kalsiyum, demir ve potasyum bulunur.

Karnabahar Tüketiminin Faydaları;
  • Göğüs kanserine karşı korur,
  • Kalp rahatsızlıklarını giderir,
  • Sinirlerin yıpranmasını önler,
  • Vücuda güç verir,
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir,
  • Beynin çalışmasını destekler,
  • Cinsel gücü ve isteği arttırır,
  • Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır,
  • Kolesterolü düşürür,
  • Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır,
  • Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur,
  • Kabızlığı giderir ve idrar söktürür,
  • Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.


    BİRKAÇ ÖNERİ;
    Karnabahar yemeği yaparken, karnabaharın beyazlığını kaybetmesini istemiyorsunuz. Bunun için, karnabaharı pişirmeden önce yarım saat kadar tuzlu soğuk suda bekletin. Sonrasında karnabaharı pişirin. Göreceksiniz karnabahar kar gibi beyaz olacaktır.

    Karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek istiyorsanız tencerenin kapağına bir dilim ekmek koyun.

    Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu,hem de kötü kokmadığını hissedeceksiniz.

Hiç yorum yok:

http://www.kodarsivim.tr.gg

En çok hangi bölümle ilgilisiniz?

Bitkilerin Şifa Dağıttığına İnanıyor Musunuz?